Ви боїтеся грози? Стискається, коли гримить грім і вдаряє блискавка, осяваючи все навколо? Біжите закривати вікна і вимикати всі електроприлади і світло? І правильно робите!

Навіть якщо ви намагаєтеся хоробро показати, що вас анітрохи не лякає стихія за вікном – вживати заходів безпеки треба обов’язково! Тільки не кажіть, що це все бабусині казки і сьогодні наші будинки надійно захищені. Блискавки як були  небезпечними сотні років тому, так і залишилися такими в наш час.

 

Так, нинішні будинки оснащені громовідводами, які можуть вберегти від прямого попадання блискавки. Але все одно ви повинні відключити всі електроприлади, витягнути вилки з розеток.

 

А ще є труби, по яких тече вода — ідеальний провідник електрики, а блискавка якраз і є електричним іскровим розрядом!

 

Спеціаліст з безпеки блискавок Національної метеорологічної служби США – Джон Йенсеніус радить триматися якомога далі від електропроводки і водопроводу, якщо хочете залишатися в будинку в безпеці.

«Не можна купатися, мити руки, посуд. Уникайте цих справ під час грози », – уточнив фахівець.

 

Ви можете заперечити, що у вас в будинку прокладені пластикові труби, які не проводять електрику. Але вода ж тече і ними! А в ній є домішки, які передають розряд. Тому не спокушайте долю, не торкайтеся кранів.

 

«Ми спостерігали, як блискавка вдаряла в землю, і якщо поруч були калюжі, то відбувалося загоряння», – навів приклад зі свого досвіду Джон Йенсеніус.

 

Крім того, варто потурбуватися про сантехніку, по якій тече вода. Тут важливо знати, чи побудований ваш будинок з урахуванням правил безпеки, чи є заземлення.

 

«Якщо при будівництві будинку в його фундамент було вбито спеціальні стрижні, що йдуть в землю, то це дозволяє говорити про безпеку вашої сантехніки», – зазначив старший метеоролог служби Ден Котловскій.

 

Щоб упевнитися, заземлена чи електропроводка вашого будинку стосовно системи водопроводу чи ні, слід звернутися до електрика і поставити йому відповідне питання.

 

Коли почнеться гроза, не хизуйтеся і не демонструйте своє єство  супермена, а проведіть заходи безпеки. Особливо важливо показати хороший приклад дітям, розповісти їм про можливу небезпеку, проінструктувати про правила поведінки, якщо вони виявляться вдома самі.

 

 

Джерело

2ogoloshenya