Американський аналітичний центр Atlantic Council проаналізував дані Facebook про виявлення акаунтів, що поширюють фейковий новини, і виявив чимало повідомлень, орієнтованих на Північну Ірландію і потенційно здатних відродити цей самий конфлікт в Європі.

Як відзначають в Atlantic Council, акаунти, що публікують ці новини, діють з Росії. Причому діють вони не як «фабрика тролів», а через окремі акаунти, на яких пости з'являються нерегулярно.

 

Серед новин, що з'являлися на цих акаунтах, була новина з посиланням на нібито зроблене міністром оборони Великобританії Гевіном Вільямсоном (займав цей пост до 1 травня) заяву про те, що сприяння росіянам в замаху на Скрипаль в Солсбері надали бойовики Справжньою ІРА. Ніякої заяви пан Вільямсон, зрозуміло, не робив.

 

Інший широко розійшлася новиною стало нібито відправлене главою Демократичної юніоністської партії Ірландії (DUP) Арлін Фостер електронного листа на адресу головного переговірника від Євросоюзу з питань «Брексіта» Мішеля Барньє. У цьому листі пані Фостер нібито заявляє, що Північна Ірландія нібито готова вийти з Великобританії «на певних умовах», які DUP надішле пану Барньє пізніше. Насправді листа не було, але новина породила безліч коментарів, в тому числі про те, що Північна Ірландія після «Брексіта» отримає особливий статус в ЄС.

 

З'являлися в соцмережах повідомлення - навіть на арабській мові - про те, ніби Справжня ІРА запрошує бойовиків «Ісламського держави» (заборонено в РФ) в свої ряди для боротьби в Ірландії.

 

Джерело

2ogoloshenya