Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Гуманітарний проект забезпечить жителів сектора чистою питною водою і допоможе запобігти епідеміям, які становлять загрозу Ізраїлю

Ізраїль не тільки дозволяє передавати в сектор Гази катарські гроші для нужденних, а й намагається вирішити проблему водопостачання в секторі. Ця проблема стоїть там ще гостріше, ніж бідність населення, тому що мова йде про базову людської потреби в питній воді.

Останнім часом ізраїльська водна компанія "Мекорот" за підтримки Водного управління приступила до робіт по удосконаленню водопроводу, що веде з Ізраїлю в Газу. Вириті траншеї для прокладки нових труб поруч зі старими.

Вартість проекту оцінюється в кілька мільйонів шекелів. Після завершення робіт в Ізраїлі новий водопровід буде підключений до того, що знаходиться в секторі.

Водопровід розташовується навпроти центральної частини сектора Гази, в районі регіональної ради Ешколь.

Роботи проводяться під охороною через погрози терору. Адже незважаючи на те, що водопровід призначений для поліпшення життя в Газі, терористи можуть розцінювати ізраїльських робітників як мета для диверсій.

Новий водопровід дозволить Ізраїлю поставляти в Газу питну воду більш зручним і контрольованим шляхом. Проект не залежить від мінливої ​​військової ситуації і від ходу переговорів про врегулювання конфлікту в Газі

"Вода - це базова потреба людей, - каже один з ізраїльських працівників. - У Газі живе величезна кількість людей, які не хочуть війни, а всього лише жадають мирного співіснування. Ці люди живуть під владою ХАМАСу. Шкода, що таке положення справ. Більшість жителів Гази гостро потребують якісної питної води і в нормальному житті для себе і своїх дітей. Вони наші сусіди, і ми не можемо закривати очі на те, що там відбувається ".

Ізраїль постачає в Газу питну воду за трьома водопроводів, розташованим вздовж кордону з сектором. Відповідно до договору, Ізраїль зобов'язаний поставляти в сектор 10 мільйонів кубометрів води на рік. На ділі ж Ізраїль постачає більше: щорічно в Газу йде потік 11,5 мільйона кубометрів солодкої питної води. Ізраїль може збільшити потік, але цьому перешкоджає застаріла водогінна система в Газі, яка перебуває на межі розвалу.

В ході проходять зараз переговорів про врегулювання ситуації в секторі обговорюється також проект по відновленню системи водопостачання. Крім проблем з питною водою, в Газі також існує реальна проблема зі стічними водами. Основна їх частина йде в Середземне море, частина йде в річку Ханун на півночі Гази. Гуманітарна ситуація в Газі не дозволяє створити там якісну систему очищення стічних вод. Тому вони забруднюють узбережжя. І варто пам'ятати, що завжди існує загроза виникнення в Газі епідемії, яка буде загрожувати не тільки жителям сектора, але і Ізраїлю.

Це питання обговорювалося ще в листопаді 2018 року. Тоді портал Ynet розповів, що 15 мільйонів катарських грошей в Газу запобігли епідемію в Ізраїлі, яка могла б вибухнути вже взимку.

Справа в тому, що частина катарського подарунка Газі була спрямована на відновлення роботи очисних споруд для стічних і каналізаційних вод, які вихлюпуються в річки і в Середземне море, звідки частково потрапляють в Ізраїль, погрожуючи жителям єврейської держави.

Джерело.

2ogoloshenya