Про це попереджають у Кам’янець-Подільському міськрайонному відділі ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Рясні опади  упродовж квітня-травня цього року наробили біди не лише тим, що затопили людям городи, підвали і будинки, вони змили увесь непотріб з полів і в такий спосіб підвищили рівень забруднення  ґрунтових вод нітратами.  Отже якість води у криницях і джерелах, звідки ми її  беремо, стала такою, що її не можна пити і готувати на ній їжу.

       Така нітратна вода надзвичайно небезпечна для організму, особливо для дітей з перших місяців життя, адже може викликати так звану воднонітратну метгемоглобінемію. Це таке отруєння, внаслідок якого розвивається кисневе голодування організму, що призводить до важких наслідків, і навіть смерті. Тому заборонено використовувати воду з криниць і каптажів, у яких вміст нітратів перевищує нормативний показник - 50 міліграмів на 1 літр води. Насамперед, це стосується дітей і вагітних жінок.

         До слова, забруднена нітратами (навіть у смертельних дозах) вода — чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Але її можна використовувати виключно для прибирання приміщень, прання білизни тощо.   До того ж, кип'ятіння води, забрудненої нітратами, не зменшує, а навпаки, збільшує її токсичність  удвічі.

          Отже, будьте уважними до свого здоров'я та здоров'я своїх дітей, адже, є можливість лабораторно дослідити воду з колодязів, свердловин, зразки води до фільтра та після фільтра.   

        Кам’янець-Подільський міськрайонний відділ ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України», що знаходиться за адресою: с.Мукша Китайгородська, вул.Матросова, 30А проводить лабораторні дослідження питної води (водопровідної,  криничної,  фасованої) щодо  визначення  наступних показників: 

             показників епідемічної безпеки  - мікробіологічні, паразитологічні дослідження;

             санітарно-хімічних показників безпечності та якості: органолептич- них, фізико-хімічних, санітарно-токсикологічних, в т.ч. дослідження вмісту нітратів.

     Установа також надає консультації та послуги з проведення дезінфекції води криниць.

 

2ogoloshenya