Про історичні події нашого краю.

1848 рік. В Кам’янці-Подільському засновано міський клуб, членами якого були дворяни, чиновники та інші привілейовані суспільні кола. Робітників і міську бідноту туди не приймали. Тоді місцева газета "Прапор Жовтня" характеризувала клуб як "закусочно-розпивочний заклад з безперервною картярською грою". Клуб існував до 1917 року.

 

1891 рік. На Новому плані у Кам’янці-Подільському урочисто заклали храм Олександра Невського. Будували його за народні кошти. Для збору коштів на будівництво була створена громадська організація “Олександро-Невське попечительство”, до якої увійшли представники різних прошарків суспільства. Її очолив преосвященний Димитрій. Процес збору коштів був досить тривалим. З одного боку, парафіяни не завжди виявляли готовність та щедрість у цій справі, про що вказували священики в церковних літописах. З другого – необхідно було зібрати досить значну суму, оскільки новий храм мав перевищувати всі раніше збудовані. Будівництво собору, розпис стін і закупівля культового приладдя обійшлися більш ніж в 100 тисяч рублів. У 1935 році за постановою ЦВК УРСР величний храм було закрито, а через рік, 1936 року - зруйновано. Його відбудова почалась у 1998 році, знову за ініціативи громади. Теперішній собор цілком схожий на той, що був століття тому, відбудований за першопроектом.

1996 рік. У Кам’янець-Подільському педагогічному інституті відбулося урочисте засідання, присвячене 90-річчю Подільської «Просвіти».

 

2005 рік. У Кам’янці-Подільському перебував Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

 

2005 рік. У Кам’янці-Подільському в Ратуші відкрито музей магдебурзького права та музей грошей.

 

2005 рік. У Кам’янці-Подільському на дні міста виступала Асія Ахат.

 

2018 рік. Кам’янець-подільський баскетбольний клуб «ДіДіБао», став бронзовим призером змагань чемпіонату України з баскетболу в першому дивізіоні.

 

2ogoloshenya