Про історичні факти та події Кам'янеччини.

1651 рік. На вимогу Богдана Хмельницького Демко Лисовець зняв облогу Кам’янця-Подільського українськими полками.

11 травня річниця європейської прем’єри славнозвісного "Щедрика". Ця гучна подія відбулась 11 травня 1919 року в Національному театрі Праги під час закордонних гастролей "першої музично-дипломатичної місії України на міжнародній арені" – Української Республіканської Капели під орудою видатного диригента Олександра Кошиця.

Саме через Капелу та хор Олександра Кошиця "Щедрик" став візитівкою України, мелодія визнана серед найкращих різдвяних мелодій. Капела викликала міжнародний резонанс і забезпечила політичну впізнаваність УHP.

Відомо, що Кам’янець-Подільський має пряме відношення до цих подій, адже після евакуації, з 14 лютого по 24 березня 1919-го хор перебував у місті над Смотричем, де було набрано більшість хористів, проходили репетиції, навчання французької мови, проведено значну роботу з підготовки турне.

 

1992 рік. Невеличким зібранням в одній з аудиторій педінституту інтелігенція Кам’янця-Подільського вперше відзначила річницю з дня народження Симона Петлюри.

 

2000 рік. У Кам’янці-Подільському з робочим візитом перебували віце-прем’єр України з гуманітарних питань Микола Жулинський і міністр культури Богдан Ступка.

 

2001 рік. У Києві на звітному концерті творчих колективів області кам’янчанина Мирослава Тиша визнано найкращим голосом Хмельниччини.

 

2002 рік. У Києві на ІV Національному фестивалі «Міні-міс Україна» 11-річна кам’янчанка Катя Брушневська здобула титули «Перша віце-міні-міс Україна» та «Міні-міс Дружба».

2ogoloshenya