Станом на 2 травня у Хмельницькій області на кір захворіло 3 тисячі 547 осіб.У 2018 року хворих було 1324 особи.

Нещодавно у Кам’янці-Подільському провели регіональну нараду з питань поширення кору.

Як зазначила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Хмельницької обласної адміністрації Тетяна Косовська, основна причина захворюваності на кір - велика кількість невакцинованих людей.

«Особливо невтішними показники були в Красилівському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському районах, в самому Хмельницьку. Багато хворих реєструвалося в січні, лютому та березні, і 52% з них – дорослі, хоча хвороба вважається дитячою, - каже Тетяна Петрівна. - На жаль, був і один летальний випадок – у Городоцькому районі. Наступна ж інфекція, яку з острахом передбачають медики, - дифтерія».

Через те, що область у списку «антилідерів» за кількістю нових випадків кору, у Міністерстві охорони здоров’я України прийняли рішення запровадити надзвичайні заходи для підвищення рівня охоплення щепленнями проти кору.

«Згідно протоколу комісії, яка нещодавно відбулась у Хмельницькому, як діти, так і всі працівники усіх закладів освіти – від сторожа, технічки і до директора – будуть відсторонені від обов’язків, якщо у них не буде профілактичного щеплення», – каже виконувач обов’язків директора Департаменту освіти та науки Хмельницької міської ради Людмила Корнієцька, додає "Є".

 

Додає, що допускатися до навчання без щеплень будуть лише ті учні, які мають довідку від лікаря, що дитина по стану здоров’я не може отримати щеплення.

Медики запевняють, що вакцин проти кору, краснухи та паротиту в області достатньо і її вистачить для планових та непланових щеплень.

 

«У нас є 30 тисяч 471 доза бельгійської вакцини Пріорікс. Також є американська вакцина MMR у кількості 6 тисяч 764 дози. Цієї кількості достатньо, щоб вакцинувати дітей, які не мають щеплення або отримали лише одне щеплення», - зауважила Тетяна Косовська.

 

Кому потрібно робити щеплення від кору, а кому - ні

 

  1. Дітям в 1 рік і в 6 років (згідно Календаря щеплень).
  2. Медичним працівникам (вони в зоні ризику).
  3. Дорослим, у яких немає імунітету. Наявність антитіл до вірусу кору можна перевірити в лабораторії.
  4. Жінкам, які планують вагітність, і які не мають імунітету. При грудному вигодовуванні вакцинація дозволена.

 

Невакцинованим дорослим слід ввести щонайменше одну дозу вакцини КПК, а для найкращого захисту – і другу дозу через місяць. Вакцини КПК є безоплатними для дітей і дорослих із груп ризику: медиків, освітян, студентів, військових, учасників Операції об’єднаних сил. Усі інші дорослі можуть придбати вакцину за власний кошт в аптеках і пройти щеплення у закладі охорони здоров’я.

 

Вакцина КПК є живою вакциною, тому не робиться під час вагітності. Щеплення КПК, проведене під час вагітності випадково, наприклад, коли жінка не знала, що вагітна, не є показанням до аборту.

 

Щеплення протипоказані, якщо:

 

  1. Є алергія до компонентів вакцини (яєчного білка) і антибіотика неоміцину, або анафілактичні реакції в разі попереднього щеплення. Перевірити наявність алергії можна в діагностичній лабораторії.
  2. Якщо на момент щеплення людина хворіє інфекційним захворюванням або має істотні проблеми зі здоров’ям.
  3. Вагітність.

2ogoloshenya