Південна частина Старого міста. 1974 рік

Про події та людей, які вже стали історією.

1906 рік (21 квітня за старим стилем) у Кам’янеці-Подільському зареєстровано Подільське українське товариство «Просвіта». Засноване як противага антиукраїнським течіям. В той час займалося видавничою, культурно-освітньою, мистецькою діяльністю. У перший рік роботи товариство відкрило канцелярію, бібліотеку, книгарню, налагодило організаційну мережу. Поширювало діяльність на всю Подільську губернію. Товариством ініційовано впровадження у двокласних школах української мови, історії, літератури.

1940 рік. Введено звання «Заслужений учитель школи УРСР» і «Заслужений лікар УРСР». Першим з кам’янчан заслуженим лікарем УРСР став Юлій Манасевич — 30 листопада 1946 року.

 

1958 рік. Звання заслуженої вчительки Української РСР надано Варварі Семенівні Баталіній — вчительці російської мови Кам’янець-Подільської середньої школи № 7 (працювала в цій школі з 1945 року). Народилася 1896 року, померла в листопаді 1973 року.

1996 рік. У Кам’янці-Подільському на установчих зборах створено Хмельницьку регіональну організацію партії МБР (Міжрегіональний блок реформ). У роботі установчих зборів брав участь голова партії Володимир Борисович Гриньов — народний депутат України в 1990—1994 роках, заступник Голови Верховної Ради України в 1990—1993 роках.

 

2002 рік цього дня Єпископом-ординарієм Кам’янець-Подільської дієцезії призначено Леона Дубравського (український римо-католицький єпископ, францисканець). У Кам’янець-Подільській дієцезії, яка розташована на території Хмельницької і Вінницької областей, є найбільш компактне в Україні скупчення римо-католиків – понад чверть мільйона. 214 парафій, які об’єднані у вісім деканатів, обслуговують понад 120 священиків. На території функціонують 12 чоловічих і 20 жіночих чернечих Орденів і Згромаджень. У місті Городку Хмельницької області діють Вища Духовна Семінарія та Інститут Богословських Наук. Кафедра єпископа знаходиться в Кам'янці-Подільському. Дієцезія підпорядкована Львівській митрополії.

2ogoloshenya