Про Симона Петлюру, пластунів, мотобол та втрати в зоні АТО: історія 3 травня

1920 рік після дводенного перебування в Кам’янці-Подільському Симон Петлюра завершив справи і пізно вночі виїхав з міста на фронт. В той час польські та українські військові частини наступали на Київ.

 

1981 рік цього дня кам'янець-подільська команда з мотоболу «Поділля» дебютувала в першій лізі чемпіонату СРСР.

Загалом Кам'янець-подільська мотобольна команда у своїй історії чотири рази вигравала кубок України: у 1987, 1992, 1993 та 2008 роках. Мотобол — один із видів мотоспорту, своєрідний футбол на мотоциклах. Його історія бере свій початок ще з 20-х років минулого століття, сама ідея ганяти м’яча на мотоциклах належить французам. В Україні цей вид спорту з'явився у 60-х. Грають у мотобол м'ячем, розміри якого значно більші за футбольний. У кожній команді 5 гравців — воротар та 4 польових гравці на мотоциклах. Точна дата створення мотобольних команд на Хмельниччині невідома. А от перший матч в області відбувся 14 серпня 1966 року між кам’янецьким і хмельницьким мотоклубами, тоді перемогли хмельничани - 4:2. Після дебюту у 1981 році «Поділля» виступає у Вищій лізі чемпіонату СРСР (у зв’язку з цим, у 1982 році звели нинішній мотобольний стадіон). З початку незалежності України «Поділля» стає лідером вітчизняного мотоболу. Це були часи найбільшого піднесення команди, а потім через брак фінансування почався спад. З 2014 року команда «Поділля» знову відроджується і відновлює виступи в чемпіонаті України.

2001 рік. У Старій фортеці відбулося урочисте закриття п’ятого пластового табору для пластунів станиць Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Хмельницького, Кам’янця-Подільського, Славути.

 

2015 рік на Сході України загинув 39-річний кам’янчанин Аркадій Чухнов. БРДМ військовослужбовця підірвався на закладеній бойовиками міні. Разом з ним загинув ще один побратим і троє отримали поранення. Солдата 15 батальйону територіальної оборони (військова частина В-2260) Аркадія Чухнова посмертно нагородили відзнакою «За заслуги перед міською громадою».

 

 

 

 

Джерело: ye.ua

2ogoloshenya