Вежа короля Стефана Баторія. Фотограф Ю. Кордиш, 1860-е

Цікаві історичні факти про події, які відбувалися на Кам'янеччині.

 

1793 рік  (21 квітня за старим стилем) Кам’янець-Подільський відійшов від Польщі до Росії.

Він був останнім з міст Подільського, Волинського та Брацлавського воєводств. Тоді протягом декількох днів присягу на вірність російському царату склали представники більшості магнатських родин Правобережної України (Потоцькі, Ржевуські, Сангушки та ін.), а також вищі ієрархи католицької церкви. Польські гарнізони міст Правобережної України, за винятком Кам’янець-Подільського також склали присягу на вірність Росії. Кам’янець-Подільський було взято 2 травня 1793 року без бою. На цьому закінчилося загарбання Росією Правобережної України. Землі області відійшли до Волинської та Подільської губерній. З цього часу річка Збруч майже на півтора століття стала кордоном між Російською та Австро-Угорською імперіями (до 1917 року).

1793 рік. У Кафедральному костьолі комендант фортеці Антон Злотницький присягнув на вірність імператриці Катерині ІІ. До речі, це сталося в день її народження.

 

1920 рік  студенти заявили про підтримку Уряду УНР.

На загальних зборах студентства Кам’янець-Подільського державного українського університету було ухвалено резолюцію, у якій зафіксували, що «студентство хоче прийняти якнайдіяльнішу участь в творчій державній роботі Українського Народної Республіки по першому заклику Уряду». Було обрано делегацію у складі п’яти осіб, якій доручили переказати Головному Отаманові зміст ухвали. Після аудієнції Симона Петлюри обнадієні студенти вирішили «перевести в життя добровільну мобілізацію студентства Кам’янець-Подільського державного українського університету». Як свідчать архівні джерела, студентська мобілізаційна комісія при активно працювала в травні 1920 року. А влітку чимало студентів пішли працювати інформаторами у підрозділи українського війська, зокрема ІІ Подільського корпусу. Восени того ж року мобілізовані студенти воювали в складі Залізної дивізії, захищаючи Проскурівський стратегічний район.

 

1922 рік. Розпочато рух пасажирських поїздів з Кам’янця-Подільського до Києва.

2003 рік. У міському Будинку культури Кам’янець-Подільська центральна дитяча музична школа імені Тадея Ганицького відсвяткувала столітній ювілей.

 

 

2ogoloshenya