Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Не всім відомо, що у Жванці Кам’янець-Подільського району, окрім старого костелу і залишків руїн замку, знаходиться унікальне поселення часів Трипілля.

 

Як зазначають у пам'яткоохоронці області, Трипільський ремісничий гончарний центр у Жванці не має аналогів на теренах Європи. Наразі, спільно з Українським національним комітетом міжнародної ради з питань пам’яток, уже ведеться робота щодо внесення цієї пам’ятки до попереднього списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Зазначають, що це буде спільна транскордонна номінація археологічної культури "Кукутень - Трипілля" разом з Румунією та Молдовою.

 

Ще від України у комплексі - печера Вертеба, що на Тернопільщині, великі поселення протоміста трипільської цивілізаціі з найдавнішими храмами, знахідками перших золотих прикрас з Азії, двоповерховими будинками біля сіл Трипілля, Майданецьке тощо...

 

Цей трипільський ремісничий центр вважається одним з найдавніших на теренах Південно-Східної Європи. Уже виготовлений паспорт об’єкта, врегульовані земельні питання та створене номінаційне досьє щодо внесення археологічної культури поселення у Жванці до попереднього Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, - розповів сайту "Є" Сергій Шпаковський, заступник директора з питань охорони культурноі спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури та мистецтв, член Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць ІКОМОС.

 

В майбутньому тут хочуть створити інтерактивний музей Трипілля, залучити Жванець до туристичних маршрутів Кам’янця-Подільського, Хотина та Чернівців, проведення етнофестивалів. Сергій Шпаковський зазначає, якщо пам’яткоохоронці спільно з ОТГ втілять ці проекти в життя, - буде величезний «плюс» для розвитку території, залучення потоку туристів, відповідно, і наповнення бюджету та добробуту громади.

 

Окрім того, номінантом на внесення до попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є Культурний ландшафт каньйону в Кам’янці-Подільському. Також у пам’яткоохоронців є ідеі щодо просування до ЮНЕСКО садиб, зокрема Самчиків, Антонін спільно з польськими пам’ятками, земляних Траянових валів спільно з румунськими, городищами та печерними культовими монастирями по Дністру, комплексу пам’яток різних культур Меджибожа тощо.

 

Потенціал культурноі спадщини Хмельницькоі області буде презентовано серед європейськоі та міжнародноі культурноі спільноти, - зазначає Серій Шпаковський.

 

Як відомо, Трипільське поселення у Жванці є унікальним об’єктом, що підтверджено археологічними розкопками у 1960-70-х роках. Поселення являє собою укріплений ремісничий центр, на якому виявлено 7 унікальних гончарних печей, що були відкриті над зрізами кам’яних кар’єрів. У печах було виявлено розписну та кухонну кераміку IV-III тисячоліття до нашої ери.

 

Трипільський ремісничий гончарний центр у селі Жванець не має аналогів на теренах Європи.

 

 

 

Джерело: "Є"

2ogoloshenya