Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Ідеальний манікюр, модна стрижка і букет проблем у подарунок.

Чи готовий відвідувач косметологічної клініки, салонів краси, татуажу отримати разом із процедурами страшний причеп у вигляді хвороб? А чи готові самі майстри стати жертвами професійного захворювання внаслідок випадкового поранення, проколу, подряпин, попадання краплин крові чи інших біологічних субстратів клієнта на незахищені руки, на слизові оболонки? Звичайно ж ні!

Цю болючу тему підняв у своїй публікації лікар Кам'янець-Подільської міської поліклініки №1 Олексій Процков.

Величезною проблемою сьогодення в усіх без винятку країнах є захворюваність інфекціями, що передаються парентеральним (зовнішнім) шляхом. Саме так можна заразитись гепатитами В, С, ВІЛ-інфекцією. За ступенем негативного впливу на здоров'я та рівнем захворюваності вірусні гепатити в Україні займають домінуюче місце в інфекційній патології.

Не винятком є і Кам'янець-Подільський, де реєструється постійний ріст цих інфекцій.

Під час виконання процедур, що можуть пошкоджувати цілісність шкіряних покривів та слизових оболонок, а отже забруднюватись біологічними рідинами, в першу чергу кров’ю, персонал повинен дотримуватись заходів безпеки, - наголошує Олексій Процков.

Такі заходи є універсальними для працівників та регламентовані в чисельних наказах МОЗ та санітарних правилах. Крім того в закладах індустрії краси найчастіше проводяться процедури з волоссям, нігтями, які, нажаль, можуть бути уражені грибковими патологіями.

Тож варто знати, що для зараження, наприклад, вірусними гепатитами достатньо інфікуючої дози збудника в мізерній кількості - «на кінчику голки».

 

Однозначно і досконало прописані алгоритми або порядок дій щодо дотримання санітарно-протиепідемічного режиму в косметологічних закладах, перукарнях, салонах краси, салонах татуажу на сьогоднішній день відсутні.

Однак не зважаючи на це у власників та працівників повинно бути чітке розуміння, що вимоги протиепідемічної безпеки повинні прирівнюватись до тих, які вимагаються в медичних закладах, що абсолютно виправдано.

В свою чергу, відвідувачі мають наполегливо цікавитись питаннями антисептики і з розумінням ставитись до того, що в протиепідемічному відношенні надані послуги не можуть бути «дешевими та сердитими».

Косметологічний інструментарій, як можливий фактор передачі інфекції, справедливо прирівнюється до медичного інструментарію і інших виробів медичного призначення.

Що потрібно робити?

Базовою має бути якісна гігієнічна обробка рук персоналу.

Знезараження, тобто дезінфекція, передстерилізаційна обробка, стерилізація перукарського, косметологічного інструментарію – має бути прописною істиною.

Процедура дезінфекції повинна виконуватись одразу після використання інструментів, виробів. Найкраще використовувати стандартні ємності, які виготовляються промисловістю, вони досить зручні у використанні і полегшують процедуру знезараження.

В практику дезінфекційних заходів має бути впроваджено засоби, що поєднують в своєму складі активні антимікробні компоненти та мають очищуючі і миючі складові. В Методичних вказівках до засобів викладені окремі таблиці по проведенню «Дезінфекції, суміщеної із передстерилізаційним очищенням», де неохідно вибирати режим знищення гепатитів В та С.

Працівникам салонів потрібно підібрати дезінфекційний засіб, який дозволить провести якісну дезінфецію і одночасно надовго збереже дорогі інструменти. На сьогодні пропонується використовувати сучасні засоби, що вміщують миючі компоненти, ензимні сполуки та ферменти і забезпечують найкращу очистку від органічних забруднень та залишків хімічних речовин. Миття та очистка виконуються із використанням спеціально виділених м’яких щіточок, тампонів.

Стерилізація має проходити у автоклавах (пар під тиском) – це самий надійний на сьогодні метод; гарячим повітрям (в сухожаровій шафі); в хімічних розчинах (після хімічної стерилізації інструменти необхідно відмити стерильною водою. При відмиванні хімічного розчину іншою водою - інструмени не стерильні!).

Увага! Ультрафіолетові промені – не забезпечують вимог стерилізації і не можуть бути використаними для цієї процедури, вони лише створюють біоцидне середовище для вже простерилізованих інструментів.

Інструменти, до яких немає вимог щодо обов’язкової стерильності, але в ході косметологічних процедур ними дотикаються до неушкоджених шкіряних покривів, волосся підлягають дезінфекції за режимами, що забезпечують знищення збудників дерматофітій (плісняві гриби).

Найкраще, коли використовуються інструменти та косметологічні вироби одноразового призначення. Але і їх, якщо було забрудення кров’ю чи іншими біорідинами, після застосування потрібно знезаражувати. Немає впевненості, що на таких інструментах відсутні збудники страшних інфекцій, а звідти вони можуть попасти на предмети довкілля.

 

2ogoloshenya