Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

 

В українських медіа і соцмережах гуляє міф, що нібито з 2019 року в Україні скасують декретну відпустку. Українців лякають, що батьки, які працюють, будуть змушені виходити на роботу одразу після народження дитини, а доглядати за їхніми малюками присилатимуть державних нянь.

 У Міністерстві соціальної політики пояснюють, що це все чутки, і з’явились вони через неправильне трактування нової державної програми "Муніципальна няня".

З 2019 року запрацював ще один вид соціальної допомоги новоспеченим батькам – «муніципальна няня».  Держава компенсувє частину витрат на послуги няні для дітей до 3 років . Крім щомісячних 860 гривень виплат на дитину, сім’я може безповоротно щомісяця отримувати ще 1 626 гривень на відшкодування послуги няні. Сума відшкодування рівна розміру прожиткового мінімуму для дітей до 6 років.

У Міністерстві соцполітики наголошують, що компенсація на няню не заміняє інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо за бажанням батьків.

Батьки самостійно обирають няню, укладають з нею цивільно-правовий договір, який не потребує нотаріального завірення. Після цього вони мають подати документи в управління соціального захисту населення для оформлення компенсації послуги «муніципальна няня». Компенсація виплачуватиметься управлінням соцзахисту населення в кінці кожного місяця й автоматично переглядатиметься щороку відповідно до прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.

Жодних зобов’язань виходити із декретної відпуски через "Муніципальну няню" також немає. У відомстві наголошують, що на компенсацію за послугу можуть розраховувати як батьки, які працюють, так і ті, хто перебуває у декретній відпустці.

Які умови відшкодування? Згідно з постановою Кабміну, батьки самі шукають і обирають фахівця. Єдина обов’язкова умова для компенсації від держави – це офіційне працевлаштування доглядальниці. Органи соцзахисту залишають за собою право перевірити в державних реєстрах інформацію про няню. Вона має бути або ФОПом, або юридичною особою, яка надає послуги догляду за дітьми.

Як оформити? Для оформлення державної допомоги батькам потрібно звернутись у відділ соцзахисту за місцем проживання. З собою треба мати паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, а також копію офіційно укладеного з нянею договору. Крім того, потрібно написати заяву на отримання компенсації і надати документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку тощо).

 

Строк подачі документів – місяць із моменту укладення угоди з нянею. Крім того, щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні. В уряді обіцяють, що це можна буде зробити в управлінні соцзахисту або електронною поштою. Рішення про нарахування компенсації ухвалюють місцеві органи соцзахисту протягом 10 днів від дати подання документів.

2ogoloshenya