Його заплановано звести в центральній частині міста – неподалік собору на вул.Лесі Українки. Пам’ятний знак має засвідчити, що перша спроба об’єднати весь український народ відбулася саме в Кам’янці-Подільському.

Відкритий архітектурний конкурс був проведений 13 березня Департаментом містобудування та архітектури міської ради в приміщенні НІАЗ «Кам’янець». Саме там наразі виставлено дев’ять ескізних проектів Меморіалу, авторами яких стали знані архітектори й скульптори міста, а також студенти та їхні викладачі. Утім для об’єктивного голосування на проектах не було вказано авторів.

У складі конкурсної комісії, яка визначала переможців, були не лише відомі кам’янецькі діячі, але й головний архітектор Хмельницької області, начальник відділу містобудування та архітектури Хмельницької ОДА, член Національної спілки архітекторів України Ірина Дунаєвська, а також архітектор, віце-президент Національної спілки архітекторів України Олег Пікущенко. Очолив журі заступник міського голови Вадим Савчук, його заступником обрали директора департаменту містобудування та архітектури міськради Ігоря Пиріжка.

«Усі роботи, що представлені на конкурс, досить потужні. Кожна з них заслуговує уваги, - зауважив Вадим Савчук. – Приємно, що на мапі Кам’янця з’явиться пам’ятний знак, присвячений такій важливій події, як 100-річчя Української революції 1917 - 1921 років. Крім того, саме наше місто відіграло у ній важливу роль, ставши місцем осередку Директорії УНР і тимчасовим державним центром Республіки. Тому цей архітектурний проект для нас дуже важливий. Цього разу ми виділи досить вагомий ресурс на винагороду трьох призерів конкурсу –15 тисяч гривень за перше місце, 8 тисяч за друге і 5 за третє».

Шляхом таємного голосування перше місце за кількістю голосів отримала пропозиція авторського колективу в складі члена Національної спілки архітекторів України Віктора Рудюка та  скульптура, члена Національної спілки художників України Сергія Кляпетури. Вони запропонували досить масштабний проект, відтворивши мить присяги українськими діячами. Вказана вартість такого проекту – 6 млн 730 грн.

На другому місці – ще одна робота Сергія Кляпетури. В трійку вибраних робіт увійшов і проект авторського колективу в складі скульптора Андрія Кліща та архітектора Вадима Порчинського.

Саме ці роботи будуть взяті за основу для подальшого проектування Меморіалу.

Усі бажаючі можуть ознайомитися з роботами учасників конкурсу впродовж двох тижнів у приміщенні конференцзалу НІАЗ «Кам’янець» з 13:00 до 16:00 год. (крім вихідних).

Джерело. 

2ogoloshenya