На сьогоднішній день ця хвороба реєструється у 113 країнах світу.

Щорічно від неї гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. В Україні реєструється близько 120-140 тисяч осіб, які звернулися за медичною допомогою з приводу укусів тваринами. На запитання про цю небепечну хворобу та антирабічну профілактику у місті розповідає лікар Кам'янець-Подільської міської поліклініки №1 Олексій Олександрович Процков.

Що або хто є джерелом поширення сказу?

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Хвороба характеризується гострим перебігом, ознаками поліенцефаломієліту, за відсутності вчасного лікування абсолютною смертністю.

Джерелом інфекції для людини може бути будь-яка теплокровна тварина, але епізоотична ситуація склалась таким чином, що на території України основним джерелом є лисиці. Серед диких тварин це ще і вовки, кажани, єнотовидна собака, корсак (степова лисиця), борсук, рись, лось. Описані випадки сказу у білки, ондатри, ховраха, нутрії, медведя. Серед домашніх тварин найчастіше захворювання вражає котів та собак. У деяких випадках може захворіти на сказ і свійська худоба, зокрема коні, корови, кози. Сказ від хворої до здорової людини не передається (за виключенням трансплантації органів).

Передача інфекції здійснюється при укусах тварин, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами ослиненими звірами. Можливе зараження при зніманні шкіри і хутра із хворих на сказ тварин, особливо лисиць. При великій концентрації вірусу у повітрі можливий аерогенний механізм передачі, такий механізм існує при передачі інфекції в печерах у комахоїдних кажанів і вампірів в країнах Латинської Америки. Такі випадки було зафіксовано серед лабораторних працівників в умовах експерименту з великою концентрацією вірусу.

Чому росте чисельність випадків сказу?

Основні причини такої ситуації є недостатність контролю за щільністю популяції диких тварин та регуляції їх чисельності. Ріст кількості безпритульних тварин - собак і котів, послаблення загальних і спеціальних профілактичних заходів, а також санітарно-просвітницької роботи.

Який метод імунопрофілактики сказу у диких тварин є найбільш ефективним?

Найбільш ефективним і поширеним методом імунопрофілактики сказу у диких тварин є застосування оральних антирабічних вакцин, які використовуються разом з приманкою. Ну і звичайно вакцинація домашніх улюбленців.

Чи існують протипокази для екстреного застосування лікувально-профілактичних антирабічних імунобіологічних препаратів?

Ні, не існує. Враховуючи 100% летальність при сказі, екстрена постекспозиційна профілактика повина бути проведена усім хто контактував з підозрілою твариною у тому числі вагітним та новонародженим. Єдина можливість попередити захворювання – своєчасно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою та отримати курс щеплень від сказу. При виконанні необхідних умов (не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень) – це єдиний та надійний метод захисту від небезпечної хвороби. Необхідно регулярно проводити профілактичну вакцинацію групам професійного ризику до яких відносяться працівники ветеринарних лабораторій, клінік та інших лабораторій, які працюють із вуличним вірусом сказу, мисливці, лісники, спеціалісти ветеринарної медицини, працівники боєнь, таксидермісти, особи, що виконують роботи з відлову і утримання бездомних тварин; працівники притулків для утримання тварин, спелеологи.

Чи є вакцини і де можна отримати антирабічну допомогу у Кам'янці-Подільському?

На даний час антирабічну допомогу можна отримати у травматологічному кабінеті міської поліклініки № 1, на перспективу допомога постраждалим буде надаватись цілодобово у вихідні та святкові дні у травматологічному пункті міської лікарні №1.

Антирабічна вакцина у міській поліклініці наявна в достатній кількості.

Коли вводиться вакцина, а коли вводиться імуноглобулін?

Не усім постраждалим вводяться медичні імунобіологічні препарати. Це залежить від категорії ослинень, покусів, локалізації пошкоджень, відома чи не відома тварина тощо. Ризик виникнення сказу у людей, після їх контакту з хворою твариною, оцінюється на підставі наступних ознак:

  • щеплена дана тварина проти вірусу сказу;
  • вид тварини;
  • чи може тварина бути виявлена і перевірена на наявність вірусу сказу;
  • географічне місце розташування події;
  • чи був спровокований укус людини даними тваринам (т. к. багато укуси можуть бути отримані в результаті необережного поводження з твариною) тощо. Рішення про вакцинацію приймає лікар, всі дані про хворого, обставини події заносяться в медичну облікову документацію.

Постекспозиційна профілактика, при якій в обов'язковому порядку вводиться вакцина проти сказу, проводиться людям у випадках, якщо:

  • був укус будь-яким видом тварини, включаючи і своїх домашніх вихованців (кіт, собака і ін), яким не проводилася вакцинація;
  • були ослинення слизових, подряпини або укуси дикими тваринами; особливо звертають увагу на укуси летючої миші, єнота, скунса, лисиці та вовка. (Необхідно пам'ятати, що деякі тварини, наприклад кажани, не можуть залишати слідів укусу). В обов'язковому порядку вторинна профілактика проводиться при всіх контактах дітей з летючими мишами, навіть якщо немає слідів укусу або подряпини. Наприклад: профілактика проводиться у разі виявлення в кімнаті дитини з кажаном! Якщо був укус здоровим домашнім вихованцем, тварина ізолюється на 10 днів для виявлення ознак сказу та подальшого проведення вторинної профілактики. Визначити вірус у таких тварин можна шляхом забору крові на наявність специфічних антитіл, або, після усипляння тварин та вилучення речовини мозку.

Антирабічна інактивована вакцина вводиться в дозі 1.0 мл в день звернення (перша вакцинація), а потім на 3, 7, 14, 28 дні після першої вакцинації. Якщо встановлено, що тварина не заражена вірусом сказу, то розпочату серію щеплень можна припиняти, але в будь-якому разі рішення приймає лікар!

Скільки людей звернулось за антирабічною допомогою у міську поліклініку в минулому році?

В Кам'янець-Подільську міську поліклініку №1 за 12 місяців 2018 року за медичною допомогою з приводу покусів, подряпин, ослинень (ушкоджень) нанесених тваринами звернулись 139 осіб з яких 136 проживають в адміністративних межах міста.

За показами призначено антирабічні щеплення 43 особам, схема лікування передбачає чергове введення одній людині 5 доз антирабічної допомоги у визначені дні (0; 3; 7; 14; 28 ) протягомі 28 днів від моменту звернення.; комбіноване лікування (вакцина+імуноглобулін) призначено 8 особам в тому числі 1 іногородньомую. Кількість постраждалих у вихідні та святкові дні становить 41 особу, призначено лікування – 28.

Вікова структура постраждалих: діти 0-6 – ( 9 осіб) призначено лікування - 0; діти 7-14 –(16 осіб); призначено лікування – 7; Підлітки 15-17 років – (9 особи) призначено лікування - 4; дорослі від 18 років (105 особи), призначено лікування – 31.

Від безпритульних тварин (дворові та невідомі собаки, кішки) постраждало 62 особи;

Від власних тварин або тварин, що які мають власників отримали ушкодження 60 осіб.

Також зареєстровано ушкодження та укуси щура – 1; миші– 3; хом´як – 1; усім постраждалим призначено лікування.

Слід зазначити, що 62 особи отримали ушкодження від власних тварин або тварин, що які мають власників, а отже дбаючи про свого чотирилапого друга та своєчасно роблячи йому щеплення, ви захищаєте не тільки оточуючих, а також і себе та свою родину від небезпечного захворювання, яке може потрапити у вашу оселю.

Памятайте, що тільки при своєчасному застосуванні антирабічних препаратів (щеплення актуальні, коли курс розпочато в перші дні від моменту пошкодження (зараження)) та дотриманні режиму, призначеного лікарем на період щеплень, гарантований повний захист від захворювання на сказ!

Бажаємо Вам здоров'я.

Джерело. 

2ogoloshenya