Київський апеляційний суд відмовився брати від варту колишнього керівника управління СБУ у Хмельницькій області Віктора Крайтора, обвинуваченого за ч. 1 ст. 119 (“Вбивство через необережність”), ч. 2 ст. 365 (“Перевищення влади”), ст. 128 КК України (“Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження”).

Про це свідчить ухвала суду від 16 січня, інформує НГП.

Головна військова прокуратура оскаржувала ухвалу Подільського районного суду Києва 18 грудня, якою до Крайтора застосовано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання терміном на два місяці. Також на нього суд поклав обов’язки: не відлучатися із місця свого мешкання без дозволу слідчого, прокурора або суду; повідомляти слідчого, прокурора та суд, про зміну місця проживання.

Разом з тим, прокурори Циб та Кравченко просили апеляційну інстанцію скасувати рішення подільського суду і арештувати Крайтора на 60 діб без визначення розміру застави.

На думку державних обвинувачів, екс-керівник управління СБУ може переховуватися від органів досудового розслідування, оскільки у 2013-2017 роках обіймав керівні посади в органах СБ України, володіє навичками конспірації та переховування, має тісні соціальні зв’язки в правоохоронних органах, які пов’язані із минулим проходженням служби, у 2018 році виїжджав за межі України шість разів.

Також Крайтор є фінансово забезпеченою особою, відповідно до даних декларації за 2017 рік вказав грошові кошти у сумі 57 тисяч доларів, а тому має можливості до вчинення дій, пов’язаних із переховуванням від правосуддя, вважають прокурори.

Крім цього, апелянти зазначають, що один із співучасників зазначених злочинів (очевидно, мається на увазі боєць спецназу “Альфа” Служби безпеки України Віталій Тарадай – НГП), який був підлеглим Крайтора, нині є підозрюваний в іншому кримінальному провадженні та переховується від органів досудового розслідування.

Також прокурори переконані, що колишній “есбеушник” Хмельниччини може незаконно впливати на потерпілих, свідків, експертів у цьому кримінальному провадженні. При цьому, ще не допитано усіх осіб, які причетні до вчинення протиправних дій і яким відомі обставини, що підлягають доказуванню.

Водночас Київський апеляційний суд дійшов висновків, що прокурори не довели суду обставини, які виправдовують обмеження права Віктора Крайтора на свободу. Тому апеляція залишила без змін рішення суду першої інстанції.

Як відомо, згідно зі статтями обвинувачення, Крайтору загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

19 лютого 2014 року кілька сотень мітингувальників з центрального Майдану вирушили під стіни Управління СБУ області. Внаслідок спроб проникути окремих активістів усередину адмінбудівлі співробітники СБУ застосували вогнепальну зброю. У результаті смертельне поранення одержала 72-річна Людмила Шеремет, яка згодом померла в лікарні.

Фактично ця подія спричинила подальшу ескалацію конфлікту. Група невідомих закидала будівлю “коктейлями Молотова”, що спричинило вигорання поверхів.

Ближче до вечора того дня від кулі загинув 21-річний Дмитро Пагор.

Згодом Президент удостоїв Шеремет і Пагора звання Героя України (посмертно).

2ogoloshenya