У місті хочуть встановити пам’ятний знак диригенту Олександру Кошицю.

В Кам’янці-Подільському продовжують готуватися до реалізації історично-культурного проекту «Присяга-1919». Саме з цього приводу в місті відбулася зустріч у місцевому товаристві «Просвіта», яке опікуються цим проектом.

Як зазначає прес-служба Кам’янець-Подільської міської ради, члени «Просвіти» розповіли кілька цікавих фактів, про які досі пересічним кам’янчанам було мало відомо. До прикладу, про зв'язок Української Народної Республіки, Симона Петлюри та відомого у світі твору «Щедрик» композитора Миколи Леонтовича.

«Навесні 2019 року Україна відзначатиме ювілей європейської прем'єри «Щедрика» Леонтовича. Рівно сто років тому Петлюра зініціював дипломатичну культурну місію для просування України на Захід. 24 січня 1919 року Рада Народних Міністрів УHP ухвалила Закон про заснування Української Республіканської Капели з бюджетом у понад один мільйон карбованців і такою ж сумою франків на подорож Європою», - зазначають у «Просвіті».

Додають, що культурну політику Петлюра обрав як головний важіль у завоюванні Україною свого голосу на Заході. Капела викликала міжнародний резонанс і забезпечила політичну впізнаваність УHP. Самі співаки мали статус дипломатів, державних службовців. За п’ять з половиною років культурної дипломатичної місії було підкорено 17 країн. Саме через Капелу та хор Олександра Кошиця «Щедрик» став візитівкою України, мелодія визнана серед найкращих різдвяних мелодій.

Відомо, що Кам’янець-Подільський має пряме відношення до цих подій, адже після евакуації, з 14 лютого по 24 березня 1919-го хор перебував у місті над Смотричем, де було набрано більшість хористів, проходили репетиції, навчання французької мови, проведено значну роботу з підготовки турне.

Саме тому в Кам’янець-Подільського об’єднання товариства «Просвіта» з’явилася ідея створити знак чи пам’ятник Олександру Кошицю чи Капелі, який планують встановити на будинку колишньої міської управи, де зараз будівельний коледж, або в міському парку.

Джерело. 

2ogoloshenya