Захист інтересів неповнолітніх при проведенні досудового розслідування є пріоритетним напрямком діяльності ювенальних прокурорів.

Згідно ч. 1 ст. 22 КК України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років. Це, так званий, загальний вік кримінальної відповідальності. По досягненні 16-річного віку особа може нести відповідальність за вчинення будь-якого злочину.

Встановивши загальний вік кримінальної відповідальності від 16 років, законодавцем враховано, що людина без психічних вад у цьому віці здатна оцінювати фактичну сторону своїх вчинків і їх соціальну значимість, має певний рівень соціальної свідомості, а отже, й спроможна усвідомлювати правові заборони та наслідки їх порушення.

Упродовж поточного року Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою до суду спрямовано 2 обвинувальних акти відносно неповнолітніх, які проживають на території Кам’янець-Подільського району.

Зокрема, у листопаді 2017 року неповнолітній мешканець Кам’янець-Подільського району, проник до підсобного приміщення домогосподарства 61-річної жінки, звідки викрав 100-літрову алюмінієву каструлю та металобрухт. Своїми умисними діями неповнолітній вчинив кримінальне правопорушення  передбачене ч. 3 ст. 185 КК України – крадіжка поєднана з проникненням у приміщення.

Вирішуючи питання про кримінальну відповідальність горе-крадія, судом враховано неповнолітній вік обвинуваченого, його щире каяття та примирення із потерпілим та в квітні 2018 року призначено покарання за ч. 3 ст. 185 КК України – 3 роки позбавлення волі. На підставі ст. ст. 75, 104 КК України неповнолітнього звільнено від відбування покарання з випробуванням та встановлено іспитовий строк тривалістю 1 рік.

Двоє інших неповнолітніх за попередньою змовою упродовж квітня 2018 року вчиняли крадіжки на території с. Велика Слобода, Кам’янець-Подільського району. Місцями вчинення крадіжок стали дачні будинки та місцевий магазин. Скориставшись відсутністю власників дач, двоє неповнолітніх викрали електроінструменти, побутову техніку та бувший у вжитку алюмінієвий посуд. Однак, одному із двох неповнолітніх крадіїв цього виявилося замало та він вирішив "завітати" ще і до місцевого магазину, звідки викрав 8 тисяч гривень, сигарети та шоколад. Своїми умисними діями неповнолітні вчинили кримінальні правопорушення передбачені ч. 3 ст. 185 КК України – крадіжка поєднана з проникненням у приміщення.

У серпні 2018 року суд визнав неповнолітніх обвинувачених винними у вчиненні кримінальних правопорушень передбачених ч. 3 ст. 185 КК України та призначив покарання у вигляді позбавлення волі строком на 3 роки. Однак, судом враховано неповнолітній вік обвинувачених, їх щире каяття, відшкодування завданих збитків, позитивну характеристику за місцем проживання та на підставі ст. ст. 75, 104 КК України звільнено неповнолітніх від відбування покарання з випробуванням та встановлено іспитовий строк тривалістю 1 рік та 1 рік 6 місяців відповідно .

Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою вживаються посилені заходи для попередження злочинності у молодіжному середовищі та надається оцінка роботи органів державної системи профілактики щодо впровадження та реалізації у практику новітніх методів та форм превентивної роботи з неповнолітніми, схильними до правопорушень та контролю за дітьми, які потрапили у конфлікт із законом.

2ogoloshenya