Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Мільйони телеглядачів пам’ятають Інокентія Смоктуновського за його яскравими ролями в фільмах «Солдати», «Бережись автомобіля», «Моцарт і Сальєрі», «Гамлет» та багатьох інших.

Ще при життя геніальний актор став легендою.

Проте для когось може стати відкриттям те, що до кінця своїх днів Інокентій Смоктуновський підтримував зв'язок та був вдячний  сім’ї з Кам’янця-Подільського, яка врятувала йому життя під час Другої світової війни.

В грудні 1943 року поблизу Києва рядовий Червоної армії Інокентій Смоктуновський потрапив до полону. Протягом місяця майбутній актор провів в концентраційних таборах для військовополонених в Житомирі, Шепетівці та Бердичеві. У січні 1944 р Інокентій Смоктуновський зміг втекти з полону. Донька Інокентія Марія розповіла виданню «Факти» про цей епізод життя свого батька так:

«Это произошло под Каменец-Подольским. Когда военнопленных перегоняли из одного лагеря в другой, колонна шла по мосту. Папа попросил у конвоира разрешения спуститься на минутку к речке, чтобы утолить жажду. Тот разрешил. Отец спустился под мост, пробил тонкий лед, выпил немножко воды, и силы оставили его. Когда очнулся, услышал шаги удаляющейся колонны и притаился. Увидев сапоги конвоира, спускающегося, чтобы посмотреть, не остался ли кто-нибудь под мостом, спрятался за столб. Никого не обнаружив, фашист стал возвращаться. Но если бы оглянулся, как рассказывал отец, непременно его увидел бы. Спасло папу то, что неожиданно конвоир поскользнулся и упал. Поднявшись, понял: нужно торопиться, чтобы догнать колонну. Замерев, отец слышал удаляющиеся шаги. А когда они совсем утихли, пополз в сторону деревни. Добрался до ближайшего двора, постучался в дом, ему открыли дверь, и совершенно обессиленный отец тут же потерял сознание.

Картинки по запросу мария смоктуновская

Марія Смоктуновська

Папа до последних дней был благодарен украинской семье, спасшей ему жизнь. Укрывая военнопленного, эти люди рисковали собой. В течение месяца они его выхаживали и вернули к жизни, после чего Иннокентий Михайлович вступил в партизанский отряд, который потом влился в действующую армию. Папа освобождал от фашистов Киев, Варшаву и другие города. Был награжден двумя медалями «За отвагу». После войны часто встречался с однополчанами, они вспоминали эти суровые дни. И, конечно же, поддерживал связь с семьей своих спасителей», - розповіла Марія Смоктуновська.

І дійсно, як дослідили біографи актора під час того, як Смоктуновський перебував в Кам’янці-Подільському, він познайомився з одним з керівників партизанського загону Кам’янець-Подільського з’єднання, в який майбутній актор вступив у лютому 1944 року.

Життєва доля Інокентія Смоктуновського доводить, що добро та взаємодопомога рятує світ, людство та кожного з нас від фізичного та духовного знищення. Важко уявити, якого великого актора могло втратити радянське театральне та кіномистецтво, якби не допомога та милосердя, незважаючи навіть на складі воєнні часи, простої української сім’ї з Кам’янця-Подільського.

2ogoloshenya