Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

На данном изображении может находиться: 1 человек, сидит

Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом започаткували, аби нагадувати всьому прогресивному людству, що поширеність захворювання невпинно зростає.

Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений IDF (Міжнародною діабетичною федерацією) і ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) 14 листопада 1991 року для координації боротьби з цукровим діабетом у всьому світі.

Відзначається він у день народження канадського вченого Фредеріка Бантінга, який разом зі своїм колегою Чарлзом Бестом зіграв вирішальну роль у відкритті у 1922 році інсуліну – ліків, що рятують життя людям хворим на діабет.

Напередодні дати спілкуємось із лікарем-ендокринологом Камянець-Подільської міської поліклініки №1 Тетяною Квапиш.

- Діабет – це порушення обміну речовин, викликані зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові. Зараз у світі нараховується більше 443 млн. людей з цукровим діабетом, за прогнозами до 2040 року цифра зросте до 642 млн. У нашому місті на обліку знаходиться 4122 людини. Діабет І типу реєструється у 192 пацієнтів, ІІ типу – у 3930, лікуються інсуліном 565 - надає статистичні дані Тетяна Віталіївна.

- Ви згадали про два типи цукрового діабету. У чому їх відмінність?

- I тип називають інсулінозалежним діабетом. При цій формі хвороби гине велика частина клітин підшлункової залози в результаті вірусного або аутоімунного процесу, пов'язаного з порушенням функціонування імунної системи. У результаті цього виникає абсолютна недостатність інсуліну, тобто він не виробляється.

II тип цукрового діабету характерний інсуліннезалежністю ( відносна інсулінова недостатність). У цьому випадку в організмі присутній інсулін. Він може вироблятися навіть у підвищених кількостях, але не надавати фізіологічного впливу через порушення чутливості тканинних клітин до нього. II тип зазвичай передається спадково. Ним хворіють як правило після 40 років. Люди, що хворіють на ожиріння, потрапляють під фактор ризику цього захворювання, так як в їх організмі міститься надмірна кількість глюкози.

- Чи є відмінності у симптомах прояву діабету різних типів?

У клінічній картині діабету прийнято розрізняти дві групи симптомів: основні та другорядні.

До основних симптомів належать:

  • Поліурія — посилене виділення сечі, внаслідок підвищеного осмотичного тиску сечі за рахунок розчиненої в ній глюкози (в нормі глюкоза в сечі відсутня). Проявляється частим рясним сечовипусканням, в тому числі і в нічний час.
  • Полідипсія (постійна невгамовна жага) — обумовлена значними втратами води із сечею та підвищенням осмотичного тиску крові.
  • Поліфагія — постійний невгамовний голод. Цей симптом викликаний порушенням обміну речовин при діабеті, а саме нездатністю клітин поглинати і переробляти глюкозу за відсутності інсуліну.
  • Схуднення (особливо характерно для діабету першого типу) — частий симптом діабету, який розвивається незважаючи на підвищений апетит хворих. Схуднення (і навіть виснаження) обумовлено підвищеним катаболізмом білків та жирів через виключенням глюкози з енергетичного обміну клітин.

Основні симптоми найхарактерніші для діабету 1-го типу. Вони розвиваються гостро. Пацієнти, як правило, можуть точно назвати дату або період їх появи.

До вторинних симптомів відносяться малоспецифічні клінічні ознаки, що розвиваються повільно впродовж тривалого часу. Ці симптоми характерні для діабету як 1-го, так і 2-го типу:

  • свербіж шкіри та слизових оболонок (вагінальний свербіж),
  • сухість у роті,
  • загальна м'язова слабкість,
  • головний біль,
  • запальні ураження шкіри, що важко піддаються лікуванню,
  • порушення зору,
  • наявність ацетону в сечі при діабеті 1-го типу.

- Бувають і інші види діабету?

- Цукровий діабет слід відрізняти від нецукрового діабету, при якому теж відбувається поліурія (посилене виділення сечі) та полідипсія (постійна невгамовна жага), але не через порушення вироблення інсуліну, а внаслідок виникнення ураження задньої частки гіпофізу або гіпоталамусу.

Спостеігається також гестаційний цукровий діабет. Особливістю цієї патології є те, що вона виникає під час вагітності й може повністю зникнути після пологів. Механізми виникнення гестаційного діабету схожі з симптомами у випадку діабету 2-го типу. Частота виникнення гестаційного діабету серед вагітних жінок становить від 2 до 5 %. Попри те, що після пологів цей тип діабету може повністю зникнути, під час вагітності це захворювання завдає істотної шкоди здоров'ю матері і дитини. Жінки, що страждали гестаційним діабетом під час вагітності, схильні до великого ризику захворіти діабетом 2-го типу у подальшому.

- Чи є розподіл діабету за його перебігом?

- Так, за ступенем важкості він розподіляється на легку, середню та важку форми.

Легку (I ступінь) форму хвороби характеризує невисокий рівень глікемії (рівень глюкози у крові), яка не перевищує 8 ммоль/л натще, коли немає значних коливань вмісту глюкози в крові протягом доби, незначна добова глюкозурія. Стан компенсації підтримується за допомогою дієтотерапії.

Для середнього (ІІ ступеню) тяжкості цукрового діабету, як правило, характерна глікемія натще не вище 14 ммоль/л, коливання глікемії протягом доби, добова глюкозурія не вище 40 г/л, можливий епізодичний розвиток кетозу або кетоацидозу. Компенсацію діабету досягають відповідною дієтою та прийомом цукрознижувальних пероральних засобів або введенням інсуліну (в разі неефективності застосування протидіабетичних пероральних засобів) у дозах, які не перевищують 40 ОД на добу. У цих хворих можуть виявляти діабетичні ангіонейропатії.

Важка (ІІІ ступінь) форма діабету характеризується високими рівнями глікемії (натще понад 14 ммоль/л), значними коливаннями вмісту глюкози в крові протягом доби, високим рівнем глюкозурії (понад 40-50 г/л) та різними діабетичними ангіонейропатіями. Хворі потребують постійної інсулінотерапії в дозах 60 ОД і більше в перерахунку на простий інсулін.

Ми так докладно зупинились на клінічних проявах цукрового діабету, щоб люди звернули увагу на них. Спростувати чи підтвердити діагноз може тільки лікар за даними аналізів. З профілактичною метою людині хоча б раз на рік потрібно здавати аналіз на глюкозу крові.

- Дякуємо за цікавий матеріал.

Джерело.

2ogoloshenya