У зв’язку з настанням осінньо-зимового періоду та з метою уникнення аварій транспортних засобів на вулицях міста, збереження життя та здоров’я водіїв і пасажирів, виникає потреба у підготовці транспортних засобів до експлуатації в умовах низьких температур та ожеледі.

Як правило, дисципліновані та досвідчені водії замінюють літні шини своїх автомобілів на зимові своєчасно, а також замінюють рідину для омивання скла тощо. Але досить значна частина водіїв з метою економії чи ще з якихось причин робить це у той день, коли випав сніг або вдарив мороз. Не задумуючись про те, що за весь зимовий період, можливо, тільки раз буде аварійна ситуація і якраз у цей момент можуть врятувати зимові шини. Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради звертається до власників та водіїв транспортних засобів, особливо маршрутного транспорту громадського користування, своєчасно вжити заходів щодо підготовки транспортних засобів до експлуатації в умовах осінньо-зимового періоду, а саме:

- підгодовувати та своєчасно замінити літні шини на зимові, (або, хоча б, на всесезонні);

- замінити рідину в бачку для омивача скла на зимову;

- перевірити справність роботи системи обігріву салону автомобіля;

- забезпечити справну роботу гальмівної системи, за необхідності замінити гальмівну рідину, що експлуатується тривалий час, на свіжу тощо;

- передбачити наявність засобів для самодопомоги у разі виникнення проблем у дорозі, пов’язаних з різкою зміною погодних умов (пластикові скребки для очищення скла та щітки, засоби для буксирування, ланцюги на колеса, складна лопата, коробка (пакет) з 3-5 кілограмами піску (протиожеледної суміші), сірники (запальничка), ліхтар у справному стані (бажано акумуляторний), теплі речі – особливо коли вирушаєте в далеку дорогу, та виконати інші заходи, що забезпечать надійну і безпечну експлуатацію транспортних засобів.

Крім того, в осінньо-зимовий період різко зростає ризик переходу автомобіля в занос через ожеледь. Слід зауважити, що помірність в усьому – це найперший закон поводження на слизькій дорозі.

Будьте обережні. Слизька дорога не терпить різкого гальмування!

Пам’ятайте: немає правил, справедливих для всіх умов руху, крім одного – за кермом завжди треба бути максимально обережним і уважним. Це допоможе вам уникнути багатьох небезпечних ситуацій!

 

Начальник управління з питань НС та ЦЗН міської ради            Ю.Крилов

2ogoloshenya