Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

На данном изображении может находиться: 1 человек

Про цей вид медичних досліджень розмовляємо із завідувачем діагностичного відділення Кам'янець-Подільської міської поліклініки №1 Віктором Крайником.

У 1985 році він організував ендоскопічну службу у закладі, на особистому рахунку ендоскопічних обстежень вдвічі більше, ніж жителів у Кам'янці-Подільському, тож про цей метод медичних досліджень Віктор Васильович знає все. Щороку він відвідує всеукраїнські з'їзди лікарів-ендоскопістів, щоб бути у курсі новинок та перспектив розвитку цього медичного направлення. Нещодавно Крайник повернувся з такого з'їзду, що відбувався з 13 по 18 вересня у санаторії «Коблево» (Миколаївська область).

Вікторе Васильовичу, які враження від почутого і побаченого?

У захваті від виставки апаратури, яку презентували, з кожним роком її (апаратури) рівень та можливості збільшуються. У нас в поліклініці непоганий сучасний ендоскоп, деякі обласні центри придбали аналог тільки нещодавно, але хочеться кращого. Маю надію, що місто все ж знайде 35 тисяч доларів на сучасну відеосистему з якою можна буде виїжджати на виклики, зупиняти кровотечі, видалять невеликі пухлини, поліпи, робити інші малоінвазивні операції. Також місто потребує дитячого ендоскопу (старий уже віджив своє), за допомогою якого можна не тільки дослідити органи, але й витягнути сторонні предмети, які діти часто ковтають.

Які органи досліджуються у міській поліклініці за допомогою ендоскопу?

У нас проводяться обстеження шлунку (фіброгастроскопія), кишківника (колоноскопія) та легенів (бронхоскопія), також можна провести ендоскопічні оперативні втручання: взяти біологічний матеріал на цитологічні дослідження (біопсія), видалити сторонні тіла. Ендоскопія дає 95-100 відсотків точної діагностики, похибки можуть бути лише коли пацієнт порушив правила підготовки до огляду.

Що є показом для призначення ендоскопії?

Для фіброгастроскопії - скарги з боку верхніх відділів живота, коли болі не зникають після лікувального процесу, втрата маси тіла, відраза до їжі, не проходження їжі і рідини. Не проводимо дослідження при перфорації органу, коли розірваний шлунок, стравохід, дванадцятипала кишка; при гострому інфаркті; великій аневризмі аорти; інфекційних захворюваннях. При хімічних опіках лугом не можна робити ендоскопію з 3-ї до 30-ї доби, кислотою – з 3-ї до 21-ї доби. Ці протипокази повинен знати лікар, який направляє на ендоскопію.

Ендоскопію інших органів проводять для підтвердження чи відміни діагнозу після рентгенологічних досліджень.

Коли у пацієнта проводять біопсію?

Для кожної біопсії є покази. Доцільність її визначає ендоскопіст, якщо рахує за потрібне, а не лікар, який видав направлення. Це робиться у випадку незаживаючих виразок з ерозією, при великому поліпі, витонченій слизовій тощо. Згідно нормативних документів лікар має брати згоду пацієнта на біопсію, тож перед проведенням пояснюємо її необхідність.

Деяких пацієнтів лякає сама процедура. Що робити, аби її полегшити?

Звичайне ендоскопічне дослідження при спокійному стані пацієнта може обійтись без місцевої анестезії ротоглотки. Але для попередження неприємних відчуттів ми використовуємо анестетики (обезболюючі препарати). Хворим, які є неадекватними, можна застосувати загальну анестезію (наркоз).

Найважче проводити колоноскопію – дослідження товстої кишки до границі із тонким кишківником. Процедура важка, адже кишківник надуваємо повітрям, воно діє на нервові закінчення, що може викликати болі, здуття, підпирання діафрагми.

При бронхоскопії теж є певні протипокази - гострі захворювання легеневої та серцевої систем, бронхіальній астма. Під час маніпуляції можна заливати лікарські препарати при лікуванні важких форм пневмонії, легеневих кровотечах.

Кого легше досліджувати – повних чи худих людей?

Важко обстежувати тих, у кого коротка шия – це низькі, повні люди, адже одразу потрапляєш у бронхіальне дерево, але ендоскоп вводить лікар, медсестра тільки допомагає. Для високопрофесійного лікаря вага і ріст пацієнта не мають значення.

На яку довжину вводять ендоскоп?

Від 60 см до 160 см. Діаметри зондів теж вар'їруються. Найменший, який застосовують має 6,8 мм. Наш сучасний апарат, яким користуємось в поліклініці, має 8,2 мм – це універсальний діаметр, яким вже можна дивитись і дітей з 10-ти років. Але побувавши на останній виставці ендоскопів побачив тенденцію до збільшення діаметру зонда, що збільшує дозвільну можливість зображення.

Як готується ендоскоп до дослідження, адже у деяких пацієнтів є побоювання, що через апаратуру можна заразитись мікробами, бактеріями іншої людини, адже апарат один?

Раніше користувались для знезараження спиртом та фурациліном. Зараз використовуємо найсучасніші дезінфекційні розчини, якими користуються у світовій медицині. У таких 3-процентних розчинах за правилами ендоскоп повинен лежати 15 хвилин. Ми застосовуємо концентрацію 4-6%, при цьому за 5 хвилин гине усе. Така процедура знезараження робиться після кожного хворого.

Дякуємо за спілкування.

Джерело.

 

2ogoloshenya