Заходами представницького характеру Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою продовжують активно захищати інтереси держави, порушені при передачі у використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Органами прокуратури області встановлено, що наказами Головного управління Держземагенства в області затверджено документацію із землеустрою та прийнято рішення про передачу громадянам для ведення особистого селянського господарства 20 земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів Староушицької селищної ради Кам’янець-Подільського району, загальною площею 20 га, які в подальшому були відчужені на користь третіх осіб.

Виявилось, що уповноваженим органом виконавчої влади відповідні накази про передачу спірних земельних ділянок не приймались та в дійсності на підставі справжніх наказів з такими реквізитами (датою видачі та номером) передано земельні ділянки абсолютно іншим громадянам, в різних куточках Хмельницької області.

Встановлено, що громадянами отримано у приватну власність спірні земельні ділянки  за відсутності відповідного рішення уповноваженого органу, що прямо суперечить  вимогам ч. 1 ст. 116  Земельного кодексу України.

За змістом ст. 328 Цивільного кодексу України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Оскільки передумовою набуття права власності третіх осіб на вказані земельні ділянки було попереднє незаконне їх вибуття із державної власності поза волею держави, інтереси держави підлягають захисту шляхом повернення до державної власності цієї земельної ділянки.

Таким чином, 20 спірних земельних ділянок, загальною площею 20 га вибули з державної власності, поза волею держави в особі уповноваженого органу на розпорядження земельними ділянками даної категорії та в подальшому відчужені на користь третіх осіб.

"У зв’язку із явними порушеннями чинного законодавства, діючи на захист інтересів держави, прокуратура звернулась до суду з вимогами  про витребування з незаконного володіння третіх осіб 20 земельних ділянок, розташованих на території Кам’янець-Подільського району, на користь держави. Оскільки незаконне набуття відповідачем права власності на ці землі позбавляє Український народ загалом та державу зокрема правомочностей власника землі, що передбачені Конституцією та законами України", - повідомив заступник керівника Кам’янець-Подільської місцевої прокуратури Олександр Гончар.

2ogoloshenya