Місто, як вино: чим старше, тим коштовніше.

На відміну від людського віку, містам літа лише додають цінності  та ореолу загадковості. Отож, знахідки цьогорічного археологічного сезону додали і самому Кам’янцю, і об’єктам його старовинної інфраструктури де одне, а де й кілька століть. З нагоди Дня археолога, який в Україні відзначається сьогодні, і з яким ми вітаємо усіх представників цієї найдревнішої професії (так-так!),  знаний кам’янецький дослідник старовини Павло Нечитайло опублікував невеличкий звіт за сезон.

Отож, при розкопках на вулиці Татарській археологи знайшли кам’яне мощення, що добре збереглося і яке належить до періоду так званого Кам’янецького еялету, тобто кінця 17 століття, хоча до того вважалось, що бруківка в місті з’явилась, принаймні, століттям пізніше.

На вулицях Довгій і Зарванській розкопали залишки керамічного міського водогону, який функціонував ще в 19 столітті, а також дорожнє мощення, і теж – 17 століття.

Розкопки на подвір’ї Старого замку теж принесли науковцям як сподівані, так і несподівані відкриття. Так, вони знайшли там фундаменти костелу святого Станіслава, склепик Миколая Потоцького та частину фундаментів Покровської церкви, які й сподівалися знайти. Але крім того, вони цілком несподівано розкопали некрополь 12-13 століття, який свідчить що церква тут була раніше, ніж припускали учені.

Крім того, на околицях Кам’янця-Подільського група археологів під керівництвом Ігоря Старенького виявила залишки культур різних періодів: від неоліту до давньоруського часу.

На території Бакотського скельного монастиря археологи розкопали поховання давньоруського періоду, в якому добре збереглися рештки чоловіка 30-40 років. А поряд, на вершині гори, дослідники виявили сліди майстерні, де виготовляли знаряддя із кременю ще за доби мезоліту-неоліту.

2ogoloshenya