Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Фото Історія міст у ретро-листівках.

Осман II у 1621 році намагається захопити Хотинську фортецю.

В цей же час він через Дністер переправив своє 200- тисячне військо, у якому було 300 гармат, 4 бойових слона і безліч мулів, верблюдів та інш. Підійшов дорогами до Кам’янця, підступив під самі стіни Кам’янецької фортеці.

Зверхньо, з 30-метрової висоти дивиться на турецького султана Стара фортеця з усіма своїми 12 баштами, двома бастіонами. Не боїться військ Османа II і Нова фортеця зі своїм сухим ровом, підземеллями — надійний земляний захист Старої фортеці. Вищирили свої жерла гармати, відкрито стоять на самій вершині. Нова фортеця — це сама дорога оборонна споруда 17 століття Речі Посполитої. Будували Нову фортецю аж 4 роки!

«Ні, з цього боку не візьмеш», — подумав султан.

Подивився тоді він на сам Кам’янець на скелястому острові. Ні, з якого боку не підійдеш — усюди скелі, високі кам’яні стіни, ремісниками збудовані башти. А з заходу готовий до бою Вірменський бастіон, з гордо виставленою груддю. Міцні, з надійними гратами міські ворота, дуже вузький міст. Після фортеці це вже друга система оборони.

А що то за башти біля річки з одного і з другого боку замкового мосту? Одні з них міцно туляться до скель, інші башти ніби стрибають через річку. Це 8 башт Руської брами і 5 башт Польської брами — третя система оборони Кам’янця.

Небачена грізна сила оборони міста вразила турецького султана. І у роздумі спитав він у найвідданіших яничар із свого оточення: «Хто будував це місто- фортецю?» «Аллах побудував!»- відповіли своєму повелителю яничари. Ніхто з них не вірив, що твердиню Кам'янця можна подолати.

«Якщо Аллах будував — Аллах тільки може і взяти» (тобто «Якщо Бог збудував — тільки Бог може здолати!» ) — з цими словами Осман І І дав наказ турецькому війську повернути назад, відмомвившись від штурму Кам'янця.

Джерело

2ogoloshenya