Колегія суддів Хмельницького міськрайонного суду повернула на доопрацювання Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі Генпрокуратури обвинувальний акт, складений стосовно депутата Хмельницької обласної ради Миколи Харкавого за ч.2 ст.15 ч.4 ст.190, ч.4 ст.27 ч.2 ст.15 ч.4 ст. 369 КК України.

Відповідну ухвалу було оголошено 30 липня, повідомляє НГП.

“Трійка” суддів задовольнила клопотання сторони захисту депутата. Так, за словами фігуранта справи, він ще в листопаді-грудні 2017 року звертався листами до керівника САП Назара Холодницького і генпрокурора Юрія Луценка з вимогою закрити кримінальне провадження. Натомість в обох випадках отримав відмови.

“На думку антикорупційної прокуратури, підозра є обгрунтованою. У чому ж її обгрунтованість? Вони зіслалися на заяву про злочин, яку написала на мене Козлова (виконуюча обов’язки директора Кам’янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернат “Славутинка” – НГП), що я вимагав хабара. Перепрошую, але в заяві згадувалося троє депутатів: Харкавий, Фрідман і Гладуняк. Тому це маленьке твердження говорить про неправильність підозри”, – вважає Харкавий.

Під час зачитування клопотання про повернення обвинувального акту Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі з метою усунути недоліки Харкавий наголосив на трьох допущених недоліках.

По-перше, формулювання обвинувачення зводиться до дослівного цитування обставин кримінального правопорушення. За словами обранця, ці поняття не можуть бути ідентичними, про що свідчить постанова Верховного суду України від 24 березня 2016 року. Тому це не відповідає п. 5 ч. 2 ст. 291 КПК.

По-друге, САП не дотрималася презумції невинуватості.

“В обнувальному акті вказано, що Харкавий, нехтуючи зазначеними вимогами законодавства, умисно вчинив кримінальне правопорушення за наступних обставин (аркуш 4)… Харкавий М.О. виконав усі дії, які вважав необхідними для заволодіння чужим майном, грошовими коштами у розмірі 50 тис. дол… (аркуш 10). В обвинувальному акті сфоромовано передчасну позицію, в якій відображається твердження, що Харкавий є винуватим до винесення відповідного рішення. А це є істотним порушення ст. 6 Конвенції Ради Європи про захист прав людини і основоположних свобод, ст. 62 Конституції України і ст. 17 КПК”, – наголосив обвинувачений депутат.

По-третє, в обвинувальному акті фігурують різні адреси, які вказують на складання цього документа Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

Разом з тим, прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Щур відкинув усі закиди сторони захисту. Він вважає, що обвинувальний акт складений, відповідно до Кримінального процесуального кодексу і не має підстав для закриття справи.

Доводи прокурора САП були відкинуті колегією судом. Повний текст ухвали головуючий суддя Андрій Місінкевич оголосить 3 серпня.

У коментарі ЗМІ прокурор Щур коротко сказав, що вони після отримання повного тексту ухвали прийматимуть рішення, чи оскаржувати її в апеляційній інстанції.

У середині червня 2017 року співробітники департаменту захисту економіки, територіального підрозділу в Хмельницькій області Нацполіції та Національного антикорупційного бюро України затримали Миколу Харкавого на 50 тис. дол, які отримав від директора комунального закладу освіти «Славутинка» Олени Козлової. Кошти були вилучені в одному з номерів готелю дружини обранця.

Тоді кримінальне провадження було відкрито за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України (“Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”), але згодом його перекваліфікували у шахрайство.

2ogoloshenya