Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/generator.php on line 394

Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 34

Солом’янський районний суд Києва двічі відмовив детективам Національного антикорупційного бюро у задоволенні клопотання стосовно продовження запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання до колишнього гендиректора “Хмельницькобленерго” Олександра Шпака.

Про це зазначено в ухвалах суду від 26 червня і 10 липня.

Зі змісту ухвал випливає, що НАБУ пропустило термін особистого зобов’язання Шпака, який закінчився 23 червня. Щоправда, сам текст клопотання органу досудового розслідування надійшов до суду 22 червня. Натомість у судовому засіданні 26 червня прокурор не зміг пояснити слідчому судді причину відсутності проведених слідчих дій у кримінальному провадженні, як і те, у чому зазначені ризики щодо підозрюваного (Шпака – НГП) є реальними, а не надуманими.

Захист Шпака наполягав, що підозра, вручена їхньому клієнту, є необгрунтованою (колишній топ-менеджер “Хмельницькобленерго” проходить за ч. 5 ст. 191 КК України – привласнення чи розтрата чужого майна. У разі доведення вини йому загрожує позбавленням волі від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна – НГП).

Таким чином, покладені на пана Шпака особисті зобов’язання на підставі ухвали  Солом’янського райсуду Києва 8 травня, автоматично скасовуються. Нагадаємо, що він мав зобов’язання: прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду; повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з особами, визначеними слідчим; здати на зберігання слідчому свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

Як відомо, 24 квітня Генпрокуратура повідомила про підозру колишньому керівнику ПАТ «Хмельницькобленерго» Олександру Шпаку у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

На думку слідства, у 2013 році під час реалізації проекту будівництва важливої для забезпечення надійного електропостачання міста Хмельницька трансформаторної підстанції класу напруги 110/10 кВ «Прибузька», службовими особами ПАТ «Хмельницькобленерго» забезпечено перемогу у тендерній процедурі посередницькій комерційній структурі із Російської Федерації.

Окрім цього, юридична особа країни-агресора та її реквізити використані для завищення вартості обладнання, а фактичним виконавцем робіт протягом 2015-2016 років було ТОВ «Подільський енергоконсалтинг», яке задіювалося організаторами злочинної оборудки для привласнення коштів державного обленерго та виведення активів до тіньового сектору економіки.

В рамках досудового розслідування кримінального провадження за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України, проведено позапланову ревізію фінансово-господарської діяльності ПАТ «Хмельницькоблнерго», отримано висновки будівельно-технічної та судово-економічної експертиз, результатами яких підтверджено суму завданих збитків державній компанії у розмірі 23 млн грн та задокументовано причетність колишнього керівника до вчинення кримінального правопорушення.

Джерело

2ogoloshenya