Не заплатив за воду - не пішов в туалет. Як Хмельницькводоканал з боржниками працює

Хмельничани заборгували за водопостачання 5,8 мільйонів гривень, а за послуги з водовідведення - 8,6 мільйонів.

Минулого року, кажуть в КП, заборгованість була вдвічі менша.

Як відбувається відключення 

Перед відключенням проводиться значна попередня робота. Споживачам, які мають заборгованість, направляються листи-попередження із зазначенням дати відключення та з пропозицією сплатити борг. Проводиться ще одна зустріч із боржником для того, аби з'ясувати, що змінилося з часу отримання попередження та дії споживача щодо вирішення питання. Якщо оплати немає, то КП не зволікає і бригада виїжджає на об’єкт.

Індивідуальне відключення окремої квартири відбувається без присутності боржника. Такий підхід набагато ефективніше, ніж практикувати відключення цілого будинку чи стояка, впевнені комунальники. У квартирі не перекривають водопостачання, тому можна і їсти зварити, і помитися, проте використана вода не стікає з ванної і туалету у труби.

Відключення проводиться без доступу до квартири. Спеціальний гнучкий шланг з заглушкою вводиться в систему водовідведення з даху або технічного поверху житлового будинку. Повторне підключення - платне.

Якщо ж людина зобов’язується протягом декількох годин сплатити борг, поки працює бригада у будинку, її квартиру не чіпатимуть. Після виконаних робіт людині вручають акт про відключення. 

Повторне підключення платне

На сьогоднішній день, близько 50% від загальної кількості усіх абонентів МКП "Хмельницькводоканал" має заборгованість за спожиті послуги з водопостачання та водовідведення.  Деякі з них не платять за комуналку роками.

Як правило, неплатники - це або неблагополучні сім’ї, або багаті. Так, на початку цього тижня комунальники перекрили стоки у двох квартирах на проспекті Миру, в будинках № 70/1 та № 68. Один боржник мав несплату у 1133,84 гривень за  водопостачання та 1413,08 гривень за послуги з водовідведення. У КП кажуть, що хмельничани ігнорували усі попередження, тому 19 липня їм частково обмежили водовідведення в туалеті. Повторне підключення до систем каналізації коштує 518,66 гривень. 

Джерело

2ogoloshenya