За 6 місяців 2018 року у місті Кам’янець-Подільському та Кам’янець-Подільському районі спалахів інфекційних захворювань не зареєстровано.

У червні поточного року по місту зареєстровано 75 випадків інфекційних захворювань, захворіло 43 дітей та 32 дорослих, що становить відповідно 57,3% та 42,7% від загальної кількості захворілих за місяць. Інтенсивний показник захворюваності складає 75,2 на 100 тис. населення. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року захворюваність по місту у червні 2018 року зменшилась у 1,3 рази за рахунок дитячого населення. В структурі інфекційної захворюваності превалюють інфекції кишкової (ГКІ, сальмонельоз) та крапельної (кір, інфекційний мононуклеоз, скарлатина та вітряна віспа) груп, питома вага яких складає відповідно 40,0% і 45,3% від усіх зареєстрованих випадків за місяць. Крім того реєструвались такі інфекції як Лайм-бореліоз – 7 випадків проти 2 у минулому році, Хронічні вірусні гепатити – 4 випадки проти 5 у минулому році.

Зниження рівня захворюваності відбулось за рахунок кишкової групи інфекцій (з 50 випадків у минулому році до 30 випадків у поточному (-40%)) та крапельних інфекцій (захворюваність зменшилась на 21%). Епідрозслідування проведено у 100% випадків. Кишкові інфекції були пов’язані переважно з вживанням продуктів домашнього приготування, або ж придбаних на міському ринку, проте у 3-х випадках анамнестично встановлено зв’язок захворювання з вживанням продуктів придбаних в мережі продуктових магазинів та супермаркетів міста. Серед факторів передачі превалюють м’ясні продукти та овочі і фрукти – по 26,7%. З метою виявлення джерел інфекції було обстежено 11 контактних із домашніх осередків, організовано проведення заключної дезінфекції у 34 осередках інфекційних захворювань, з яких 2 на об’єктах епіднагляду. У 5-х осередках було відібрано на дослідження 6 зразків харчових продуктів, 5 зразків питної води та 40 змивів на патогенну та УП флору. Після проведення заключної дезінфекції відібрано 55 змивів на встановлення її якості.

По Кам’янець-Подільському району за червень зареєстровано 26 випадків інфекційних захворювань, показник на 100 тис. населення становить 40,0, що у 1,4 більше ніж за червень 2017 року. Дітей захворіло 10 – 38,5%, дорослих – 16 (61,5%). Захворюваність збільшилась за рахунок як дитячого так і дорослого населення. За червень зареєстровано 2 випадки дизентерії, 12 ГКІ, 1 ехінококоз печінки, 6 випадків кору, 1 ХГС, 1 інфекційний мононуклеоз, 2 педикульоза та 1 вітряна віспа. Епідобстеження проведено у осередку гострого гастроентероколіту неуточненої етіології, який виник у санаторії «Дністер» смт. Стара Ушиця, де обстежено на носійство кишкових інфекцій 20 контактних, досліджено 23 зразки харчових продуктів, 5 зразків питної води та 90 змивів з об’єктів навколишнього середовища. В домашніх осередках обстежено 1 контактного, організована дезінфекція та проведена санітарно-освітня робота з контактними.

Завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»

А.Грицай

2ogoloshenya