Прокуратурою Хмельниччини виявлено порушення законодавства при проведенні публічних закупівель одним із закладів охорони здоров’я області.

Встановлено, що у січні поточного року тендерним комітетом Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Хмельницької обласної ради проведено закупівлю палива для бригад Кам’янець-Подільської станції. Із переможцем відкритих торгів укладено договір про закуплю за бюджетні кошти 40 тис. літрів бензину марки А-92 та дизельного палива.

Відповідно до умов вказаного правочину загальна вартість товарної продукції склала 1 млн. грн.

Водночас, після проведення відкритих торгів, всупереч норм Закону України "Про публічні закупівлі" та положень укладених договорів, без будь-яких належних на те підстав, між замовником та постачальником укладено додаткові угоди, якими загальний обсяг пального, що планується закупити зменшено майже на 6 тис. літрів, чим протиправно збільшено ціну за одиницю товару.

Разом з тим, згідно інформації Торгово-промислової палати у Хмельницькій області,  ринкові ціни на бензин А-92 та дизельне паливо з часу проведення закупівлі та до моменту укладення додаткової угоди змінились тільки у бік зменшення. 

Враховуючи загрозу порушення економічних інтересів держави внаслідок укладення незаконних правочинів та необхідність забезпечення законності під час здійснення витрат бюджетних коштів, прокуратура вжила заходів до захисту інтересів держави у судовому порядку.

Так, прокуратура області звернулась до суду з позовом про визнання зазначених додаткових угод до договору про закупівлю паливно-мастильних матеріалів на загальну суму 1 млн. грн. недійсними.

Рішенням господарського суду Хмельницької області позицію прокуратури підтримано та позов задоволено.

За інформацією прес-служби прокуратури Хмельницької області.

2ogoloshenya