3 липня у Кам’янці-Подільському по вулиці Крип’якевича відбудеться урочисте відкриття першої в Україні, третьої у Європі та лише п’ятої в світі біо-теплоелектростанції потужністю 45 МВт, що вироблятиме теплову та електричну енергію.

Новітня теплоелектростанція стане енергоефективною альтернативою застарілим потужностям газової ТЕЦ і позбавить місто від газової "залежності".

На початку 2014 року Кам’янець-Подільський задекларував амбітний план – за декілька років максимально відмовитися від використання природного газу та перейти на альтернативні види палива. За цей період в місті проведено реконструкцію трьох діючих та збудовано чотири нових котельні, що працюють на агропелетах і деревній трісці. Так, лише впродовж 2016-2017 рр., за рахунок заміщення альтернативними видами палива споживання природного газу було зменшено на 5,2 млн. куб. м.

Наймасштабнішим енергоефективним проектом Кам’янця-Подільського стало будівництво новітньої теплоелектростанції потужністю 45 МВт з комбінованим виробництвом теплової та електричної енергії газовими і твердопаливними котлами. Його було розпочато 2015 року в рамках проекту «Підвищення енергоефективності в секторі централізованого теплопостачання», який впроваджується за кошти кредиту Світового банку.

Теплоелектростанцію оснащено унікальною турбіною з модулем ОRС (Organic Rankine Cycle – органічний цикл Ренкіна) потужністю 1,8 МВт. Замість водяної пари в системі ОRС випаровуються органічні рідини. А температура кипіння і випаровування цих рідин нижча, ніж температура кипіння води. Використання установок з модулем ОRС є важливим фактором енергозбереження та покращення екологічної ситуації. Турбіна ОRС – винахід французької компанії «Еnertime», фахівці якої повністю супроводжували процес її монтажу і налаштування.  Модуль ORC підведений до 2 твердопаливних котлів потужністю 10 і 5 МВт.

Також на теплоелектростанції встановлено два газових котли потужністю 12 МВт кожен, які використовуватимуться для пікових навантажень, коли температура сягатиме нижче -10оС. Дані котли виготовлені німецькою компанією «Viessmann».

Поруч з ТЕС буде розташовано когенераційну електростанцію електричною потужністю 1,89 МВт., де буде встановлено 3 когенераційних установки по 0,63 МВт, які використовуються для комбінованого виробництва електричної та теплової енергії.

Загалом, після завершення цього проекту, місто планує зменшити споживання природного газу на 15,5 млн. куб. м (або 65%) на суму близько 115 млн. грн.

Початок урочистих заходів заплановано на 11.00 за адресою: вул. Крип’якевича, 3.

2ogoloshenya