Пов’язане зображення

Забруднення атмосфери – одне з основних причин зростання числа респіраторних захворювань у населення (як гострих так і хронічних, як у дітей, так і в дорослих).

Шкідливі домішки, що містяться в повітрі, сприяють розвитку раку легень, серцевих хвороб, інсультів. По причині забруднення повітряного середовища у світі передчасно помирає 3,7 млн. людей на рік (за даними ВООЗ).

    Роль автомобільного транспорту в забрудненні повітря – значна, адже викиди транспорту, що містять величезну кількість токсичних сполук (бенз(о)пірену, альдегідів, оксидів азоту та вуглецю і особливо небезпечних сполук свинцю у випадку застосування етильованого бензину) безпосередньо поступають в зону дихання людини.

  Моніторинговим дослідженням проб атмосферного повітря на вміст шкідливих хімічних речовин та пилу в 4-х спостережних точках міста Кам’янець-Подільського в зоні впливу інтенсивних потоків автотранспорту на перехрестях автодоріг, а саме: біля приватних житлових будинків по пр. Грушевського,2 та по вул. І.Франка,19, біля 9-пов. житлового будинку по пр. Грушевського, 42, біля 5-пов. житлового будинку по вул. Привокзальній, 24 – протягом квітня 2018року виявлено, що вміст діоксиду сірки перевищує граничнодопустиму концентрацію (ГДК) в 1,2-1,4 разу в пробі атмосферного повітря біля 9-пов. житлового будинку по пр.Грушевського,42 та в 1,04-1,2 разу – у пробах повітря біля приватного житлового будинку по пр. Грушевського,2 (відповідно до вимог «ГДК хімічних речовин та біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених постановою №15 від 03.03.15р. т.в.о. головного державного санітарного лікаря України).

       Концентрація пилу (недиференційованого за складом) перевищувала ГДК в 1,1 разу в одній з двох проб атмосферного повітря біля 9-пов. житлового будинку по пр. Грушевського,42 та в 1,1- 1,2 разу – в обох пробах повітря біля приватного житлового будинку по пр. Грушевського,2.

    Дослідженням проб повітря в двох інших зазначених точках ( біля 5-пов. житлового будинку по вул. Привокзальній, 24, приватного житлового будинку по вул. І.Франка,19) перевищень ГДК діоксиду сірки та пилу (недиференційованого за складом) не встановлено. Протоколи досліджень №258 від 20.04.18р, №№260- 261, 276 від 24 – 25.04.18р.

    Концентрації інших досліджуваних шкідливих хімічних речовин: азоту діоксид, вуглецю оксид, фенолу, формальдегіду – в пробах атмосферного повітря в усіх зазначених спостережних точках не перевищують граничнодопустимих концентрацій, що підтверджено протоколами досліджень №258 від 20.04.18р. №№260- 261, 276 від 24 – 25.04.18р. Не констатувались перевищення граничнодопустимих концентрацій даних шкідливих хімічних речовин у всіх точках і в 2017році.

   Результати моніторингових досліджень проб атмосферного повітря на території міста надаються міському голові.

    В місті вживаються заходи щодо очищення магістральних та інших вулиць від бруду та пилу (що засвідчує і позитивна динаміка результатів досліджень проб повітря щодо вмісту пилу протягом 2017р. та поточного періоду 2018р.).

Шановні Кам´янчани, дбайте про своє здоров’я та здоров’я своїх дітей. Та, зокрема, враховуючи вищевикладене:

   – намагайтеся уникати тривалих чекань «маршруток» на зупинках з інтенсивним графіком перевезень (якщо потрібно проїхати лише якихось 1- 3 зупинки при сприятливих погодних умовах), по можливості, рухайтесь пішки (бажано–дворами), адже користь від цього – що називається «2 в 1»:боротьба з гіподинамією та зменшення безпосереднього вдихання інтенсивних «густих» токсичних автомобільних викидів на зупинках;

    – уникайте піших прогулянок у вихідні дні, у свій вільний час тротуарами магістральних вулиць (особливо, коли прогулюєтесь з дітками у візках та колясках), віддавайте перевагу прогулянкам в паркових зонах, рухайтесь другорядними вуличками із невеликою кількістю автотранспорту.

Лікар з гігієни дітей та підлітків

Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу              Надія Канарчук

Джерело

                                                                                                 

2ogoloshenya