Результат пошуку зображень за запитом "незаконно приватизованої земельної ділянки"

Кожному громадянину України гарантується право на безкоштовне отримання земельної ділянки.

Так, згідно ст.121 Земельного Кодексу України громадяни України мають право на безкоштовну передачу їм земельних ділянок у визначених законом розмірах один раз для відповідного виду використання.

До прикладу, безоплатна передача землі із фондів державної та комунальної власності для ведення особистого селянського господарства здійснюється у розмірі не більшому ніж 2 га.

 Реалізація цієї норми закону проводиться шляхом подачі особою, яка бажає отримати земельну ділянку у власність, до органу виконавчої влади або місцевого самоврядування клопотання. В ньому заявник підтверджує, що раніше ним земельні ділянки даної категорії в межах норм безоплатної приватизації не отримувались.

За результатами вивчення стану законності у цій сфері Кам’янець-Подільською місцевою прокуратурою виявлено випадок зловживання громадянином своїм конституційним правом та повторне використання процедури безоплатного отримання земельної ділянки особою, яка таке право уже використала.

Встановлено, що, приховуючи факт одержання землі в межах норм безоплатної приватизації, один хмельничанин звернувся до Головного управління Держгеокадастру з заявами про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою та про затвердження даного проекту землеустрою щодо відведення у приватну власність земельної ділянки, площею 2 га, яка розташована на території Грушківської сільської ради Кам’янець-Подільського району.

До розгляду вказаних заяв посадовці підійшли формально та задоволили їх.

З метою повернення незаконно приватизованої земельної ділянки та захисту інтересів держави прокуратурою вжито заходи представницького характеру.

Завдяки активній та принциповій позиції  прокуратури, суд погодився із доводами прокуратури про незаконність передачі у приватну власність земельної ділянки та задовольнив позов в повному обсязі.

Земельна ділянка площею 2 га підлягає поверненню в державну власність, що дасть можливість для реального задоволення особистих потреб жителів Кам’янець-Подільського району в отриманні земельних ділянок.

Заступник керівника Кам’янець-Подільської

місцевої прокуратури                                                                       О. Гончар

2ogoloshenya