Екопарковки у Хмельницькому: чому не зеленіють і що кажуть експерти

Зростаюча з кожним днем ​​кількість автомобілів обумовлює необхідність пошуку вільного простору для паркування.

Проблема, пов'язана з недостатньою кількістю паркомісць у місті не вирішується.

 А минулого року мерія зацікавилася технологією створення живого газону, що придатний для паркування автомобілів. Екопарковка, як її прийнято називати, являє собою стійку до навантажень галявину,  яка здатна витримувати вагу стандартного легкового автомобіля, залишаючись при цьому звичайним газоном. За задумом, стоянка на траві може вирішили відразу дві проблеми: і місця для машин з'являються, і екологія зберігається. Ідея чиновникам сподобалася і вони почали шукати підрядників, які готові за неї взятися. А що з того вийшло? 

Не росте трава? Винен підрядник

 Для облаштування перших у місті екопарковок влада обрала дві ділянки у дворах будинків. Одна в центрі, інша -  у Гречанах. У Хмельницькому в 2017 році місця для авто з зеленою зоною робили разом із капремонтом прибудинкових на Курчатова (№3, 3/1, 5) і Кам’янецькій (№43, 45). Вартість - 4,5 та 1,4 мільйона гривень відповідно. За ці кошти ремонтували двори і в цю ж суму увійшла вартість безпосередньо екопарковки. Зокрема, на ту, що в Гречанах, пішло біля 500 тисяч, а в центрі - близько 100 тисяч гривень.

В управлінні ЖКГ пообіцяли, що все зроблять до осені минулого року. На календарі травень 2018-ого, а парковки досі не готові. Кажуть, що попалися недобросовісні підрядники і зробили все не так, як потрібно було.  Двори і парковку на Курчатова робили працівники “Шляхрембуд Захід”, а на Кам’янецькій - “ГранДорбуду”

Екопарковки ще не введені в дію. Там не засіяна трава. Ми міняємо підрядника. Попередній не доробив. Ми виставили йому ряд претензій. Тому буде новий підрядних. Коли він візьметься до роботи, то вже засіє травою і буде функціонувати екопарковка, - каже заступник начальника управління ЖКГ Хмельницькї міськради Володимир Путін. Парковка на Курчатова.

“Краще б просто заасфальтували”

Журналісти завітали в двір на Курчатова, де минулого року закінчився капермонт. Отож, за 4,5 мільйона гривень тут старий асфальт замінили новим, встановили бордюри і облаштували екопарковку. Остання ще не готова. Трави тут практично немає.  

Про парковку своїми враженнями діляться і місцеві жителі. Кажуть, що не надто задоволені тим, як облаштували місце для транспорту.

Незручно заїжджати на парковку. Вона на підвищенні і потрібно переїжджати через бордюр. І ходити тут не вельми зручно. В дружини каблуки постійно застрягають. Тому я спочатку виїжджаю, а тоді вона сідає в машину. Та що там казати. Навіть у мене п’ятка інколи провалюється в ті дири, - каже хмельничанин Степан. – Недавно біля мого місця хтось залишив старий «ВАЗ». Він стояв там дня три. Коли поїхав, то залишив калюжі масла. І воно все пішло в землю. Був би асфальт, то його б з часом просто змило дощем і все. Краще б просто заасфальтували. Тоді було б набагато краще.

Приватний аналог

Ще одна екопарковка в місті з’явилася на Бандери. Неподалік міського пляжу біля нового бізнес-центру «Парус». Вона розрахована на 37 автомобілів. За підрахунками директора “Парусу”, одне місце обійшлося приблизно у 8 750 гривень. Тобто загальний кошторис саме на парковку - біля 323 тисяч гривень.

Парковку біля бізнес-центру зробили за три місяці. Головна її окраса - трава, яка уже росте. Тут засіяли газонну траву. На прибудинкових планують звичайну. Також тут планується висадження дерев, які мають заховати автівки у тінь.

Хто доглядатиме

 Під екопарковку не треба асфальтувати місця для автомобілів, а навпаки, вона здатна прикрасити двір своєї вічнозеленою травою. Перш за все - це красиво. Це стало модно в наші дні, до того ж це екологічно. Але за нею треба вміти доглядати.

Коли дві збудовані за бюджетні кошти хмельницькі парковки таки зазеленіють, їх віддадуть в руки комунальників. Вони повинні будуть вчасно косити траву, поливати, добавляти добрива відповідно до типу грунту. За словами Володимира Путіна, спеціальних людей для цього не найматимуть, ця місія ляже на ЖЕКи. А час вже покаже, як вони справляться з новими обов'язками.

   “Ілюзія роботи і форма дикості”

 Віктор Козоріз, віце-президент ГО "Товариство учасників руху" - Екопарковки - це форма сучасної дикості і крайній ступінь автомобілізму, коли заради машин захоплюються ділянки. Парковки на прибудинкових територіях, це взагалі радянська спадщина. Замість того, щоб виносити їх за місто і будувати багаторівневі паркінги, влада навпаки робить усі умови для автомобілістів посеред міста. І прикривають це назвою екопарковка. Це ілюзія роботи. Вона ж не вирішує проблему загазованості, шумового забрудення і не збільшує вільного простору в місті, якого і так мало. Настане час, що міста зупиняться.

“Екопарковка - чудовий маркетинговий хід”

Максим Моргунський, президент Клубу автомобiльних журналiстiв Украiни, член правління Спілки автомобілістів України (Для отримання коментаря по хмельницьких парковках даному експерту ми надіслали їх фото. На третій, про яку йдеться у коментарі, зображена екопарковка в Гречанах)

  1. Третя фотографія трохи дивує: навіщо робити парковку, заїжджаючи на яку потрібно застрибувати на бордюр?
  2. Судячи з усіх трьох фото, правильну траву забули посіяти, або просто не переймались цією дрібницею.
  3. Те, що називають "екопарковкою" - чудовий маркетинговий хід, але практичного сенсу від них не багато. Зараз "екологічність" у тренді, людям подобається бути "екологічно відповідальними споживачами", а виробники заробляють свої гроші. Всі задоволені. Але, щоб все було красиво, варто все ж травички засіяти. Але це - питання естетики.

Джерело                                 

2ogoloshenya