За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке проводять органи державної статистики впродовж багатьох років, цю шкідливу звичку палити має майже кожен п’ятий мешканець нашої області у віці старше 12 років (по Україні – теж майже кожен п’ятий).

Серед них 40% курять вже понад 20 років, третина – від 11 до 20 років, чверть мають "стаж" від року до 10. Більше половини курців спалюють за добу по 11 сигарет і більше.

Серед лідерів тютюнопаління в Україні опинилися Кіровогорадська та Дніпропетровська області, де майже чверть населення вищевказаного віку мають пристрасть до тютюнових виробів. Водночас найбільшими прихильниками здорового способу життя без тютюну можна вважати мешканців Київщини та Іванофранківщини, де курять по 12–13% населення.

Як же впливають шкідливі звички на фінансове становище родин нашого краю? Скільки ж коштів із бюджету сім’ї зникає в повітрі разом з димом цигарок? Як показали останні результати обстеження, в нашій області сільська родина на тютюнові вироби в середньому щомісяця витрачала 103 грн, міська дещо менше – 93 грн. Якщо підсумувати кошти середньостатистичної родини Хмельниччини на тютюн та алкоголь, то ця сума майже в чотири рази перевищить середньомісячні витрати на освіту та відпочинок і культуру. Цікаво, що ця сума виявилася лише на 3 грн меншою середньомісячних витрат домогосподарств на охорону здоров’я.

Таким чином, як засвідчило відповідне спостереження, на шкоду здоров’ю ми свідомо витрачаємо майже стільки ж коштів, скільки на його підтримку та значно більше, ніж на інтелектуальний і духовний розвиток особистості – чи не парадокс?

За інформацією ГУ статистики в Хмельницькій області.

2ogoloshenya