“Подільські Товтри” увійшли  до п’ятірки найкращих місць для зимового екотуризму

“Подільські Товтри” – національний природний парк в Україні, в межах Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

Цьогоріч він увійшов до списку Державного агентства розвитку туризму як місце, куди можна вирушити на зимовий вікенд в пошуках активного екологічного відпочинку.

Про це пише Хмельниччини туристична, передає Вечірній Кам'янець.

Як зазначається на сайті Держтуризму, саме в цих місцях можна не тільки подихати свіжим повітрям та помилуватися фантастичними зимовими краєвидами, а й відшукати на снігу сліди диких тварин і навіть поспостерігати за птахами.

У п’ятірку кращих національних парків для відпочинку увійшли:

“Подільські Товтри” (Хмельницька область)

“Синевир” (Закарпатська область)

Галицький національний природний парк (Івано-Франківська область)

“Святі гори” (Донецька область)

“Тузлівські лимани” (Одеська область)

Природно-географічною основою парку є Товтрова гряда (Медобори) – унікальне геологічне утворення, яке немає аналогів у світі. За походженням Товтрова гряда є давнім бар’єрним рифом, сформованим вздовж берегової лінії неглибокого і теплого моря близько 25-14 млн років тому.

1 8

Цей риф утворений не коралами, як більшість бар’єрних рифів світу, а вапняками із рештків вапнякових водоростей, молюсків  та інших організмів тортонської і сарматської епох.

Всього в парку налічується 160 товтр. Висота пагорбів у межах Національного природного парку сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря. Над рівниною ця гряда підіймається на 60-65 м.

В Європі аналогів Подільськім Товтрам немає, подібні за геологічними структурами скелясті гряди існують тільки у Великобританії і США.

1 9

Де відпочити, що побачити у Подільських Товтрах

Основні можливі види туристичної діяльності: пішохідний, водний, автомобільний, кінний, лижний, пізнавально-культурний (екскурсії та інше); загальнооздоровчий відпочинок (пішохідні прогулянки, спортивні ігри, лижні прогулянки), екскурсії (по Дністровському водосховищу екскурсії проводяться на теплоходах), дельта-, парапланеризм, мандрівки на повітряних кулях, любительські промисли (збір грибів і ягід, рибальство, мисливство); кліматичне і бальнеологічне лікування.

Одна з найвідоміших місцин Подільських Товтр – мальовнича та магнетична Бакота з фантастичними краєвидами та давнім скельним монастирем.

1 10

У ландшафтному заказнику Совиний Яр, що в 30 км від Кам’янця-Подільського, можна побачити круті скелі, що височіють над річкою Студеницею, лівою притокою Дністра. Влітку тут квітнуть орхідеї та гніздяться рідкісні птахи. Також тут розташований найбільш східний в Європі буковий гай, який може вразити туристів і взимку.

1 11

У північній частині парку є Чотири кавалери – так називають пагорби, що ніби вишикувалися для захисту Кам’янця-Подільського. Їх можна побачити з вікна поїзда, адже недалеко пролягає залізнична гілка на Кам’янець. Ці товтри безлісі, зі степовою рослинністю і мальовничими гротами всередині.

 

2ogoloshenya