Звернення депутата В.Кобильника до Міністра культури України стосовно розкрадання артефактів з запасників музею Кам'янця-Подільського

Кам'янець-Подільський має трагічну історію, яка пов'язана зі збереженням культурних цінностей. У 2003 році сталася найбільша гуманітарна катастрофа Європи, архівосховище міського архіву, де зберігалися унікальні документи з історії Поділля було знищено вогнем. Однак через майже двадцять років з'ясувалося, що артефакти, які раніше вважалися втраченими з'являються на чорних ринках та закритих аукціонах. Це свідчить лише про одне – до пожежі документи були викрадені.

На останньому пленарному засіданні міськради депутат Василь Кобильник зазначив, що до нього надійшла інформація про можливе розкрадання культурних цінностей з запасників Кам'янець-Подільського музею. Він закликав депутатський корпус та керівництво міста негайно відреагувати та перевірити відповідну інформацію.

До відома, станом на березень 2018 року загальна кількість одиниць збереження фондів Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника становить 160 751 предметів, із них основного фонду – 139 666 предметів, науково-допоміжного фонду – 21 085 предметів.

Так званий тіньовий мер міста Ірина Шелепинцька одразу відреагувала на озвучену інформацію.

Звертаємо увагу, що запит про склад запасників музею був надісланий саме нашою редакцією ще 2018 році. А в липні 2021 року наша редакція звернулася до Громадської ради при Хмельницькій з проханням розглянути питання про проведення перевірки щодо стану збереження культурних цінностей, які зберігаються у фондах Кам'янець-Подільського державного історичного музею-заповідника.

Відповідно базуючись на нашому зверненні Громадська рада 23 липня зверталася до міського голови М.Посітко сформувати відповідну комісію для перевірки. Однак залишається питання, яким чином ці документи, за словами Ірини Шелепницької, зникли з приміщення Виконавчого комітету міської ради. Невже комусь з представників міської влади так стало страшно від уваги громадськості до цього питання, що необхідно було викрадати навіть прості запити? Єдине пояснення – це те, що артефакти дійсно розкрадаються й в доволі великих об'ємах, а за цими справами можуть стояти лише ті люди, які мають вільний доступ до найвищих владних кабінетів міста.

Поряд із цим, стає зрозуміло чому за стільки років в Кам'янці-Подільському так і не було створено єдиного потужного музейного центру, адже з закритих запасників набагато легше викрадати культурні цінності.

Все це свідчить про те, що в найкоротші терміни необхідно провести перевірку збереженості музейних об'єктів.

На сесії депутати, з усіх політичних сил підтримали доручення, щодо підготовки звернення до міністерства культури про отримання відповідного дозволу на перевірку. Окремо від нашої редакції звертаємося до міської влади з проханням окремо це питання прийняти на сесії міськради у вигляді звернення не лише до Мінкульту, але й Президента України.

Це повинно бути спільною справою нашої громади. Нам необхідно захистити наші всі матеріальні цінності, які є частиною української культурної спадщини від розкрадання. Якщо ми цього не зробимо, то вже в найближчому майбутньому від нашої історії залишиться лише назва і нічого більше.

2ogoloshenya