Медики Слобідсько-Кульчієвецької громади вийшли на протест (ВІДЕО)

Нещодавно ми розповіли про існуючі проблеми в фінансуванні районної лікарні, яка в цьому році перейшла в підпорядкування Слобідсько-Кульчієвецької територіальної громади. Однак виявилося, що й первинна ланка медичної галузі громади – ФАПи під загрозою закриття.

Сьогодні під стінами Кам'янської сільської ради медики вимагали від сільського голови Слобідсько-Кулчієвецької ТГ Юрія Волощука скликати позачергову сесію, на якій вирішити проблему фінансування первинної медицини. Можливо у Вас виникне одразу запитання чому протестанта акція відбувалася в с. Кам'янка, а не в адміністративному центрі громади. Справа в тому, що голова громади Юрій Волощук з власних мотивів чомусь облаштував своє робоче місце саме в приміському населеному пункті.

Працівники медичних закладів громади нещодавно отримали повідомлення від ПМСД, про те що в грудні у зв'язку з відсутністю фінансування вони можуть бути звільнені. Саме з метою з'ясувати чому сільська рада не виділила необхідну суму коштів для забезпечення заробітної платні та необхідних медикаментів люди прибули на розмову з сільським головою.

Юрій Волощук відмовився провести позачергову сесію, й відповів, що кошти до кінця року сільська рада виділить. Поряд із цим, він вказав, що ініціатива скорочення працівників йде від ПМСД й повідомив, що установа не хоче передати медичні об'єкти громади на баланс сільської ради.

Пропонуємо відеографгмент спілкування сільського голови з медиками та депутатами сільської ради:

Таким чином сільський голова Юрій Волощук під час спілкування вкотре звинуватив ПМСД, в тому що установа не хоче передати медичні об'єкти Слобідьсько-Кульчієвецької ТГ. Однак є одне але. У квітні 2020 року сільська рада розглядала питання  прийняття на баланс всього ПМСД колишнього Кам'янець-Подільського району. Тоді Юрій Волощук переконував, що цього робити не потрібно, оскільки немає коштів на його утримання, а ліцензію отримати на власне ПМСД простіше й швидше. Хоча окремі депутати попереджували, що це велика помилка не приймати медичне підприємство сесія проголосувала проти. А в підсумку все так і вийшло, як пророкував у квітні депутат Віталій Заклевський. Староушицька громада, яка в підсумку й отримала ПМСД району вчинила доволі прагматично. Керівник медичної установи Станіслав Ростецький повідомив – немає грошей, немає ФАПІВ та медперсоналу. До речі в Орининській ОТГ за цим принципом вже були закриті медичні заклади. Тепер перед цим вибором постала й Слобідка-Кульчієвецька – не буде фінансування, не буде утримання сільських медзакладів. Якщо перефразувати – "проти чого боролись на те й напоролись".

Що ж до ідеї передачі сільських медзакладів на баланс громади, про що постійно наголошує голова Юрій Волощук відповідь доволі проста – немає куди передати, як це було з Гуменцької та Кам'янець-Подільською громадами, де існують власні ПМСД. Й відповідно, щоб створити власне комунальне підприємство – необхідно час на отримання ліцензії. До речі з квітня місяця питання так і не було вирішене.

У підсумку в громади залишився лише один вихід – делегувати кошти з бюджету до Староушицього комунального ПМСД. Однак як стало відомо під час акції навіть це викликає проблеми в керівництва громади.

2ogoloshenya