У Кам'янці-Подільському підняли тарифи на проїзд

На початку літа 2021 року місцеві органи влади в Україні один за одним почали приймати рішення про підняття тарифів на проїзд в громадському транспорті.

В більшості випадків такі рішення мотивувалися тим, що перевізники зазнають збитків через пандемію, коронавірусні обмеження, подорожчання палива і запчастин, а також зростання мінімальної зарплати.

Не оминула ця проблема й Кам'янець-Подільський.

Нагадаємо, що в останнє тариф на проїзд в громадському транспорті міста (6 гривень) було встановлено в доковідний період в листопаді 2019 року. Навіть попри те, що пандемія з її карантинними заходами принесла величезні втрати перевізникам питання підняття тарифу в попередньому році не підіймалося.

Однак, на початку 2021 року приватні перевізники міста масово відмовилися виходити на маршрути. Витрати на обслуговування автобусів та пальне, у зв'язку з запровадженими обмеженнями, за їхніми словами, не покривали прибутки від перевезень. Водночас водії були готові здійснювати перевезення , при умові, якщо міська влада компенсувала б їм витрати на паливно-мастильні матеріали.

У березні перевізники почали вимагати  підняти тариф на проїзд. Протягом півроку двічі була запущена регуляторна процедура підвищення вартості й таким чином фактично було затягнуто розгляд питання. Навіть попри це рішення про підняття тарифів не було прийнято в зв'язку з тим, що Посітко не зумів організувати роботу виконавчого комітету міської ради.

М.Посітко відповідаючи на запитання перевізників чому до цих пір не було затверджено новий тариф у своєму стилі натякав, що члени виконкому спеціально не з'являються на засідання за командою  людини,  прізвища якої  так і не назвав. На логічні закиди перевізників про те що якщо не здатен налагодити роботу сам потупитись місцем тому хто зможе, мер скромно промовчав. Слід зауважити, що ще декілька місяців тому депутат міської ради від партії "слуга народу" Сергій Самсонюк пропонував внести зміни до складу виконавчого комітету, зменшивши його кількісний склад для уникнення подібних ситуацій.

У підсумку сьогодні під час засідання сесії перевізники попередили міського голову, що у випадку не прийняття нового тарифу з понеділка вони розпочинають страйк й не виходять на маршрути.

Сьогодні після обіду в екстреному порядку було скликано засідання виконавчого комітету, який прийняв рішення про підвищення тарифу на проїзд:

  • Для приватних перевізників – 8 гривень
  • Для комунального транспорту – 5 гривень.

8 ГРИВЕНЬ ЦЕ НЕ МЕЖА

Як бачимо події навколо прийняття нового тарифу на проїзд в Кам'янці-Подільському продемонстрували, що місто постійно перебуває на межі транспортного колапсу. Самі перевізники зазначали, що тариф в 8 гривень, який сьогодні був затверджений – нерентабельний, а реальна собівартість проїзду складає 10 -12 гривень.

Але чи готові кам'янчани витрачати на проїзд 8 гривень за одну поїздку?

Зрозуміло, що нікому не сподобаються такі зміни.

Зокрема в м. Коломия вартість проїзду продовжує залишатися в межах 5-6 гривень. Й хоча в Хмельницькому вартість проїзду в громадському автобусі з травня також складає 8 гривень, а в Чернівцях – 7 гривень в цих містах є альтернативний комунальний транспорт.  Тут ціна на тролейбус – 5 гривень.

На превеликий жаль у Кам'янці-Подільському альтернативи маршруткам немає.

Як відомо за часів керівництва містом, О.Мазурчака було повністю поховано проект місцевого тролейбусу, а разом з ним в невідомому напрямку зникло устаткування на мільйонні суми коштів, яке було придбане за рахунок громади.

За каденції попереднього мера та завдяки роботі Володимира Мельниченка, депутатів міської ради була запропонована перехідна  альтернатива тролейбусу у вигляді комунального підприємства "Комунтранссервіс", яке було створено у 2011 році. Вже в 2013 році підприємство мало 9 одиниць транспорту, які обслуговували 5 маршрутів.

Однак вже сьогодні підприємство перебуває в кризову становищі й як то кажуть "пацієнт скоріше мертвий а ніж живий". Старі автобуси вичерпали свій ресурс, а нові не були придбані. Востаннє поповнення в парку підприємства відбулося у липні 2019 року. За кошти державного бюджету, які залучив народний депутат України Володимир Мельниченко при співфінансуванні з міським бюджетом було закуплено ще два автобуси фірми "Volvo". Станом на початок року лише 5 автобусів "Комунтранссервісу" були на ходу.

Поряд із цим за нашою інформацію за цей час ситуація на підприємстві лише погіршилася й в найближчій перспективі зважаючи на ефективність роботи влади позитивних змін не слід очікувати.

НАМ ОБІЦЯЛИ

Дійсно єдиний шлях до "незалежності" від приватних перевізників є створення мережі міського комунального транспорту.

М.Посітко напередодні виборів обіцяв, що за час його роботи для міста буде придбано 10 екологічних комунальних автобусів. Однак поки, що реалізація амбітного плану зупинилася на затвердженні "Програми розвитку комунального транспорту на 2021-2023 роки". Декілька разів вона виносилася на сесію міської ради, але депутати її не підтримали. Свою відмову вони мотивували тим, що відповідно до запропонованої програми розглядався варіант придбання комунального транспорту за рахунок кредитних коштів. Це на їх думку в сьогоднішніх умовах лише погіршить фінансову спроможність громади й заведе місто в боргову яму. Натомість вони отримали відповідь від працівників транспортного відділу міської ради стосовно можливості придбання транспорту й без наявності такої програми. Як зауважили чиновники такий варіант можливий й вже раніше реалізовувався.

У підсумку наразі є лише два шляхи.

Перший – залишити все як є. І як ми бачимо саме ним і вирішив йти М.Посітко. В цьому випадку кам'янчани, якщо і виявлять бажання користуватися громадським транспортом змушені будуть платити за проїзд ту суму, яку встановлять перевізники. Від сьогодні це 8 гривень й гарантій того, що в будь який час підприємці знову не піднімуть питання підвищення тарифів немає.

Другий шлях – розвивати комунальний транспорт. Однак для цього необхідно налагодити співпрацю в сесійній залі та залишити стиль "правління монарха" в минулому. На превеликий жаль за 10 місяців ми так і жодного разу не спостерігали від міського голови вміння бути дипломатом. М.Посітко та його команда завалюють управління містом. На жаль чудес не буває  і восени нас чекає те, що і повинно відбутися.

Якщо Ви не погоджуєтеся, то пропонуємо Вам замітку, яку ми зберігали в архівах. Тодішній Посітко обіцяв манну небесну в разі перемоги на виборах. Ну що ж як то кажуть тепер "сушіть весла" і відповідайте за свої слова пане мер.

У Кам'янці-Подільському підняли тарифи на проїзд

Ми зберегли ЦЮ замітку і нагадуємо! Чиї інтереси Ви там захищаєте?!

2ogoloshenya