Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур

На території Хмельницької області є велика кількість підрозділів Збройних Сил України та інших силових структур, в яких щорічно відбувається звільнення військовослужбовців у запас. Велика кількість із них захищали кордони нашої країни від російської окупації.

На Хмельниччині учасники АТО (ООС), учасники бойових дій  отримали 19 458 дозволів на розроблення проектів землеустрою на земельні ділянки загальною площею майже 30,56 тисяч гектарів. Загалом з початку запровадження ініціативи про надання учасникам бойових дій земельних ділянок до Головного управління Держгеокадастру в Хмельницькій області із заявами про отримання землі звернулися 29 520 військовослужбовців. Найбільше учасників бойових дій отримали земельні ділянки у Хмельницькому (3709), Кам'янець-Подільському (2877) та Старокостянтинівському (3545) районах Хмельницької області. На початок року військові використовують 14 744 ділянок для ведення особистого селянського господарства. Для садівництва учасники АТО отримали 3 459 ділянок площею 414 гектарів.

Проблемних питань, які доводиться вирішувати військовослужбовцям та учасникам АТО/ООС в мирному житті, виникає чимало і самотужки їх вирішити іноді надзвичайно складно. У людей, які протягом тривалого часу були відірвані від звичайного буденного життя, виникають абсолютно нові питання та потреби. Насамперед це, звичайно, психологічна реабілітація, а згодом і необхідність пошуку роботи з метою фінансового забезпечення себе і своїх близьких.

Подільський державний аграрно-технічний університет, має всі можливості для здійснення підготовки висококваліфікованих конкурентоспроможних фахівців нового покоління для сфери аграрного виробництва, шляхом надання відповідних освітніх послуг, дотримання високих стандартів у викладанні, науковій і професійній діяльності.

Починаючи з 2020 році ПДАТУ задіяний до реалізації проєкту «Норвегія – Україна», який розроблений спільно Nord університетом та Міжнародним фондом соціальної адаптації з урахуванням рекомендацій швейцарської консалтингової компанії (Женевський центр демократичного контролю за збройними силами) DCAF. В Україні такий проєкт реалізується у  18 містах, серед яких і Кам’янець-Подільський через угоду  ПДАТУ із МФСА.

Нагадаю, що проєкт соціальний, участь в ньому безкоштовна, а всі фінансові витрати бере на себе Міністерство закордонних справ Королівства Норвегії.

Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур Подільський державний аграрно-технічний університет - як майданчик для соціальної адаптації військовослужбовців та ветеранів силових структур

Реалізаторами проєкту є працівники та викладачі ПДАТУ, а також залучені фахівці, що забезпечують юридичну підтримку, психологічну, інформаційну. Партнером Університету у забезпечені навчання під час весняного семестру є Кам’янець-Подільська міська громадська організація «Просвіта ім. Т. Г. Шевченка».

Перший семестр, а отже перший випуск курсів, відбувся восени 2020 року. З кінця лютого по червень 2021 року проходять навчання ще 36 слухачів курсів. Слухачами курсів весняного семестру є військовослужбовці, що проходять службу у військовій частині, звільнені в запас військові та працівники поліції, УБД та члени їх сімей.

Навчання слухачів відбувається за програмою «Аграрний менеджмент». Координатором проєкту в Кам’янці-Подільському наказом ректора В.В. Іванишин призначено директора навчально-наукового центру перепідготовки і підвищення кваліфікації  Павла Федірка.

Під час навчання в університеті учасники проєкту залучені до практичних занять на базі кращих сільськогосподарських підприємств області. Практичне навчання, ознайомлення з організацією планування праці на робочих місцях і з технологічним процесом, устаткуванням, машинами, механізмами дадуть можливість отримати необхідний досвід в опануванні нового фаху.

Включення в навчальний план дисципліни з відкриття власного бізнесу дасть можливість слухачам, після проходження курсу, не тільки працевлаштуватись за новим фахом, а і відкрити власну справу.

Слухачі курсів відзначають корисність для них організованих зустрічей із психологом Оксаною Ляскою, юристом проєкту Любов’ю Савлівою, начальником міськрайонного управління Держгеокадастру у Кам’янець-Подільському районі та м. Кам’янці-Подільському Антоном Лабунько, представниками центру зайнятості, представниками громадської організації «Просвіта» тощо.

У результаті навчання, слухачам курсів в червні 2021 року. будуть вручені наступні документи:

  • Сертифікат від міністерств закордонних справ та оборони Норвегії;
  • Сертифікат від університету Nord, Королівство Норвегія і ПДАТУ;
  • Сертифікат про перепідготовку від ПДАТУ.

Організатори проєкту щиро сподіваються, що опанування програми курсів сприятиме підвищенню соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас, ветеранів та членів їхніх сімей до умов цивільного життя.

Альона Кузема, директор Центру виховної роботи і соціально-культурного розвитку ПДАТУ

2ogoloshenya