А чи потрібен Кам'янцю-Подільському комунальний транспорт?

"Червона зона" яка була запроваджена на території Кам'янець-Подільської громади, а разом з нею заборона на пасажирські перевезення продемонструвала критичну ситуацію в транспортній галузі міста.

Система спецперевезень з її обмеженнями в кількості пасажирських місць та обов'язковою наявністю в пасажира довідки для використання транспорту виявилася провальною.

Приватні перевізники масово відмовилися виходити в рейс. Підприємців можна зрозуміти. Витрати на обслуговування автобусів та пальне, у зв'язку з запровадженими обмеженнями, не покривають прибутки від перевезень. Водночас водії були готові здійснювати маршрути, при умові, якщо міська влада компенсувала їм витрати на паливно-мастильні матеріали. 

Саме задля вирішення цієї проблеми 13 депутатів Кам'янець-Подільської міської ради ініціювали засідання позачергової сесії Кам'янець-Подільської міської ради. Однак вже традиційно міський голова проігнорував цю вимогу та не скликав засідання.

12 березня, як проінформувала пресслужба мерії, було проведено чергові збори з перевізниками з якими було укладено 68 угод на спецперевезення, в тому числі на перевезення до сіл громади, про які спочатку взагалі забули.

Чому це не було зроблено владою міста одразу, а лише після того як склалася критична ситуація на яку відреагували депутати. Не професійність?

Водночас не бути заручником ситуації з умовами, які висувають перевізники можна було б, якби в місті функціонувала розвинена мережа комунального транспорту, обслуговування якої повністю було б з бюджету міста.  

ІСТОРІЯ

Відновлення комунального транспорту Кам'янця-Подільського розпочалося в 2011 році.

У лютому 2011 р. було створено комунальне підприємства "Комунтранссервіс".  У квітні цього ж року, тодішній депутат обласної ради Володимир Мельниченко передав ключі міському голові М.Сімашкевичу від  двох автобусів - MAN і Mercedes-Benz , які він придбав за власні кошти та надав в оренду підприємству за символічну плату – 1 грн. / рік. 

9 травня 2011 року ці автобуси були презентовані громаді міста та вирушили у свої перші рейси за маршрутами. У серпні цього ж року в автобусному парку з'явилися ще три автобуси  Mercedes-Benz  - два з них придбані за кошти міського бюджету і один - подарунок від Володимира Мельниченко.

Станом на вересень 2013 року в КП "Комунтранссервіс"  працювало 9 автобусів на п'яти маршрутах.

За роки експлуатації б/у машини, які були придбані та подаровані до кінця витрачали свій ресурс. З метою оновлення автопарку у липні 2019 року за кошти державного бюджету, які залучив народний депутат України Володимир Мельниченко при співфінансуванні з міським бюджетом було закуплено ще два автобуси фірми "Volvo".

НОВА ВЛАДА - НОВІ ПІДХОДИ

Станом на сьогодні з 11 машин лише на ходу 5. Відзначимо також, що один з п'яти робочих  автобусів, які продовжують курсувати містом надав в оренду Володимир Мельниченко.

До цього також варто додати, що підприємство фактично нічого не заробляє – майже всі кошти витрачаються на пальне, заробітну платню, ремонт тих автобусів, які продовжують функціонування.

Напередодні місцевих виборів 2020 року кандидат на посаду міського голови Кам'янця-Подільського Михайло Посітко обіцяв закупити 10 нових екологічних комунальних автобусів.

Однак після перемоги на виборах втілити в життя свою обіцянку міський голова не поспішає.

Лише після того, як в лютому було опубліковано матеріал в Інтернеті стосовно критичної ситуації на КП "Комунтранссервіс" М.Посітко створив робочу групу з вивчення цієї проблеми. Зважаючи на ситуацію з бюджетом міста про купівлю 10 нових екологічних комунальних автобусів не може бути й мови.

Попереднім підсумком роботи комісії, яку створив М. Посітко можна назвати повідомлення на веб-порталі міської ради від 9 березня 2021 року. Однак попри гучну назву "Триває розробка Програми розвитку комунального автотранспорту КП "Комунтранссервіс" на 2021-2025 роки" насправді вказана в публікації інформація немає фактичного значення.

По-перше джерелом фінансування розвитку транспортної галузі не може бути японська програма "Кусаноне", адже відповідно до проекту грантова допомога надається лише за такими видами діяльності як охорона здоров'я (до прикладу можна розраховувати на купівлю медичного транспорту), освіта, культура, підтримка соціального підприємництва.

По друге проектну пропозицію, стосовно розвитку комунального транспорту планують подати на Державний Фонд регіонального розвитку. Однак, як ми повідомляли раніше, ДФРР вже затвердив фінансування на поточний рік, а тому як мінімум в 2021 році розраховувати на допомогу держави не варто.

ЯК ВИРІШИТИ ПРОБЛЕМУ?

На сьогодні всі політичні обіцянки нової влади звелися до вивчення, як повідомляють в міській раді, можливості придбання 4-5, звісно, не нових автобусів, які б вирішили першочергову проблему і зняли соціальну напругу. За попередніми розрахунками на це необхідно 5-6 млн грн. Звичайно на сьогодні таких коштів немає. Водночас, якщо зараз не приділити увагу вирішенню цієї проблеми вже в найближчому майбутньому галузь комунального транспорту може повністю припинити своє існування.

Ще одна проблема полягає в тому, що навіть при наявності коштів не можна для комунального підприємства придбати автобуси до прикладу на сайті інтернет-оголошень. Відповідно до чинного законодавства всі придбання повинні здійснюватися через Держзакупівлі "ProZorro", що доволі часто проблематично.

До прикладу київська влада вирішила обійти цей механізм за допомогою лізингу. "Київпастранс" закупив у такий спосіб 200 білоруських автобусів на близько 1,67 млрд грн без оголошення тендеру.

Київ цілком може купувати до 50 автобусів в рік на тендерах і це не вдарило б по бюджету. Але у випадку з лізингом начебто склалась ситуація, коли у виграші залишаються всі: місто буде виплачувати кошти протягом трьох років, банк отримує дохід по відсотках, а виробник всі кошти відразу.

Однак для здійснення такої фінансової процедури звичайно необхідні кошти в міському бюджеті, яких немає.

Підсумовуючи відзначимо, що комунальний транспорт це вкрай важлива необхідність однак на сьогодні галузь фактично опинилися на межі існування. Перспектив зміни цієї тенденції з новим міським головою на сьогодні. Немає.

2ogoloshenya