У Кам'янці-Подільському триває робота серед підприємств, установ та організацій громади щодо підвищення рівня заробітної плати

Одне з завдань, яке покладене  на відділ контролю за дотриманням законодавства про працю – інформаційно-роз’яснювальна робота  серед підприємств, установ та організацій громади щодо підвищення рівня заробітної плати.

Про це інформує пресслужба мерії.

Впродовж лютого 2021 року працівниками відділу було проаналізовано дані 108 підприємств. На підставі такої інформації, обраховано, що середня заробітна плата по місту, станом на 1 лютого , склала 10 400. Однак, було виявлено, що в 11-ти підприємствах міста середньомісячний заробіток складав 6000-6200 грн. Проаналізували рівень зарплат і за галузями. Тому впродовж березня  і дотепер продовжуємо роз’яснювальну роботу. Так, серед названих 11 підприємств з низькою заробітною платою – 4 працюють у сфері ІТ.

За результатами роботи, на 5-ти підприємствах міста у березні 21 року збільшено середній розмір заробітної плати, а керівники інших суб’єктів господарювання пообіцяли винайти можливості збільшити зарплату найманим працівникам.

Зауважимо, що згідно 94 статті Кодексу законів про працю України, середній розмір зарплати залежить  від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства. Враховуючи, що середня зарплата працівника ІТ-галузі в Україні складає 17,5 тис.грн., зарплата у 6200 грн. виглядає надто низькою.

Враховуючи вищезазначене, просимо роботодавців пам’ятати про необхідність підняття рівня заробітних плат вище мінімального, оскільки згідно з ст. 95 Кодексу законів про працю – мінімальна заробітна плата – це встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці. Тобто, якщо в штаті підприємства перебувають працівники, яким для виконання своїх посадових обов’язків необхідно мати відповідну кваліфікацію, то їх оплата праці не може бути на рівні мінімальної.

Завідувач відділу Міхальський В.

2ogoloshenya