Кам'янець-Подільська районна медицина нікому не потрібна? (ВІДЕО)

На останніх засіданнях сесій Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради розглядалося важливе для всієї медичної галузі Кам'янець-Подільського району питання.

Відповідно до чинного законодавства Кам'янець-Подільська районна рада зобов'язана передати все своє майно на баланс ОТГ до 1 липня 2021 року. Однак цей процес виявився доволі проблематичним, особливо в сфері охорони здоров'я.

"Комунальне некомерційне підприємство Кам'янець-Подільський районний центр первинної медико-санітарної допомоги" на сьогодні є єдиним підприємством, яке обслуговує мешканців Жванецької, Староушицької, Слобідсько-Кульчієвецької Ориниської та Китайгородської територіальних громад. В цих громадах не були створені власні ПМСД, а тому вони делегують частину коштів зі своїх бюджетів для роботи єдиного районного ПМСД. Лише дві громади Кам'янець-Подільська та Гуменецька створили власні комунальні підприємства ПМСД й і вже оформили передачу майна.

Таким чином районний ПМСД залишається єдиним підприємством, яке обслуговує п'ять ОТГ. Водночас Кам'янець-Подільська районна рада змушена передати це комунальне підприємство на баланс однієї з цих ОТГ. Депутати району прийняли рішення про безоплатну передачу майна та прав підприємства до комунальної власності Слобісько-Кульчієвецької сільської ради через те, що районне ПМСД зареєстроване як юридична особа на території цієї громади.

Дві з половиною години тривали дискусії навколо цього питання. З однієї сторони у випадку прийняття на свій баланс ПМСД Слобідсько-Кульчієвецькій громаді вже не потрібно створювати власне комунальне підприємство та оформлювати медичну ліцензію. Сільський голова запропонував виділити лише власне майно взявши разом з ним юридичну особу. Однак депутати зауважили, що такий проект рішення навряд чи відповідає закону. Якщо отримувати юридичну особу то лише в повному обсязі та з усіма об'єктами в тому числі й на території інших ОТГ.

В ході розмови депутати та присутні дійшли спільної думки про те, що юридичну особу ПМСД слід приймати повністю, або не приймати взагалі. Водночас сільський голова Юрій Волощук висловив занепокоєння в тому, що навіть якщо сільська рада й візьме на свій баланс всі об'єкти, в тому числі й на території інших ОТГ, на сьогодні немає механізму змустити інші громади продовжувати делегувати кошти для обслуговування своїх медичних об'єктів.  

У підсумку депутати не підтримали рішення про безоплатне отримання районного ПМСД на свій баланс. Ймовірно, що в найближчий час районна рада змінить своє рішення й безоплатно передасть комунальне підприємство іншій ОТГ.

Однак ця зміна не гарантує, що подібна ситуація не повториться в іншій громаді, яка отримає такий подарунок від району.

2ogoloshenya