Мер Кам'янця-Подільського Посітко "кидає виклик" міністру внутрішніх справ Авакову

Вчора, 28 січня на площі перед Центральним ринком в Кам'янці-Подільському працювали агітатори місцевого осередку ВО "Свобода", які роздавали мешканцям міста партійні газети.

Ми вже повідомляли, що депутат Кам'янець-Подільської міської ради Василь Кобильник викликав поліцію до розповсюджувачів газети ВО "Свобода", оскільки він вважає, що інформація яка міститься в газеті – недостовірна.

Водночас серед матеріалів, які були надруковані в агітаційних матеріалах опубліковане повідомлення про те, що Кам'янець-Подільському міську організацію ВО "Свобода" очолив Сергій Крайняк.

Зокрема в матеріалі зазначається, що після обрання на посаду міського голови Кам'янця-Подільського М.Посітко був змушений скласти повноваження очільника партійного осередку й відтепер його очолює Сергій Крайняк.

Мер Кам'янця-Подільського Посітко "кидає виклик" міністру внутрішніх справ Авакову

Повідомлення про те, що Кам'янець-Подільському міську організацію ВО "Свобода" очолив Сергій Крайняк.

За версією Генеральної прокуратури України новий очільник міського осередку ВО "Свобода" 31 серпня 2015 року разом з Ігорем Гуменюком здійснив терористичний акт під стінами ВРУ внаслідок якого 4 бійців Національної гвардії України загинуло, більше 150 осіб було поранено.

Виступ Арсена Авакова у ВР України про хід розслідування подій 31 серпня біля Парламенту

Справа з серпня 2016 розглядається у Шевченківському суді Києва. У січні 2018 суд ухвалив проводити розгляд у закритому режимі на прохання потерпілих.

Від батьків вбитих нацгвардійців надійшла письмова заява, що присутні у судовому засіданні особи висловлюють погрози та образи щодо них та їх загиблих синів. Мати загиблого уточнила, що вільні слухачі висловлюються грубою нецензурною лайкою, зміст цих слів вона не розцінює як загрозу її життю, однак переконана, що її здоров’ю загрожує реальна небезпека. Протягом усього розгляду вона вимушена вживати ліки. Інший потерпілий підтвердив ці обставини і просив врахувати, що особи, які підтримують обвинувачених, протягом попередніх судових засідань неодноразово ображали його та його дружину.

У столиці вшанували пам'ять нацгвардійців, які загинули 5 років тому біля Верховної Ради

Суд ухвалив проводити закриті засідання для забезпечення прав та інтересів потерпілих, але з огляду на суспільний резонанс доручив судовій адміністрації онлайн-трансляцію засідань.

4 роки та 9 місяців Сергій Крайняк провів у СІЗО. 22 травня 2020 року Шевченківський суд Києва змінив запобіжний захід Сергію Крайняку на цілодобовий домашні арешт і зобов’язав його не покидати будинок в селі Київської області, де він зареєстрований, і носити електронний браслет.

7 вересня під час засідання суду Сергій Крайняк повідомив, що він змінив місце проживання й з цього часу проживає в с.Субіч, Китайгородської ОТГ, Кам'янець-Подільського району.

Засідання від 7.09.2020 по справі №761/29701/16-к за обвинуваченням Гуменюка І.В.

Відзначимо, що інформація про те, що суд не зміг довести вину нового очільника міського осередку, яка була опублікована в партійній газеті не відповідає дійсності, адже обвинувачення проти Сергія Крайняка не зняті й він наразі залишається фігурантом справи й зобов'язаний відвідувати судові засідання.

Сергій Крайняк обвинувачується за частиною третьою статті 258 Кримінального кодексу України "Терористичний акт". Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до п'ятнадцяти років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна або без такої.

ЧОМУ САМЕ КРАЙНЯК?

Важливо, що в день вибуху гранати біля Верховної Ради України міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив:

"Я безпосередньо звинувачую Олега Тягнибока. Він привів бандитів, які вбивали й калічили наших солдатів".

Однак згодом, Гуменюк та Крайняк повідомили, що вони офіційно не належали до "Свободи", а були лише її прихильниками та брали участь в її акціях. А радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що слідству не вдалося встановити замовників теракту під Верховною радою України.

"На жаль, не вдалося слідству встановити, хто надоумив цих хлопців. Вони відмовилися від дачі свідчень, відмовилися від того, щоб дати полегкість своїй душі", -  зазначив Геращенко.

В матеріалах кримінальної справи вони Крайняк та Гуменюк фігурують як члени військової громадської організації "Сокіл".

Поряд із цим, призначення Сергія Крайняка очільником Кам'янець-Подільського міського партійного осередку ВО "Свобода" може свідчити про намагання надати розголос справі не лише виключно з юридичної, але й з політичної сторони, адже тепер обвинувачений в терористичному акті – голова партійного осередку "Свободи". Фактично суд отримує не одинокого бійця, а цілого голову партії, й разом з цим званням і підтримку бойовиків організації.

Посітко фактично "обіграв" міністра Авакова.

До речі, вчора, 28 січня, в 14:30 у Шевченківському суді міста Києва продовжився розгляд кримінальної справи стосовно Гуменюка та Крайняка.

Наступне засідання - 4 лютого.

2ogoloshenya