Лікар ортопед-травматолог Сергій Пастухов про Кам’янець-Подільську «Водолікарню»

Питання демонтажних робіт старого корпусу «Водолікарні» сьогодні на слуху у кам’янчан.

Свою думку  під одним із дописів про демонтажні роботи у Фейсбук висловив практикуючий лікар, ортопед-травматолог Сергій Ігорович Пастухов.

Далі пряма мова: «Шановні дописувачі! Дозвольте поцікавитись, коли ви останній раз користувались послугами так званої «водолікарні»? Можливо хтось має уяву про обсяг послуг які надавались в закладі? Для тих, хто не знає – працював з десяток апаратів для фізіотерапії з відповідним штатом медичного персоналу і, якщо я не помиляюсь, інструктор з лікувальної фізкультури. Така «потужна» лікарня функціонувала на площі 1400 квадратних метра і в уяві всіх мала функцію реабілітації після перенесених захворювань, травм тощо. Дозволю собі зауважити, і я думаю,що до моєї оцінки приєднається більшість практикуючих лікарів, що якість реабілітації була м’яко кажучи, не зовсім задовільною. І це не є проблемою наших місцевих колег. Реабілітаційна допомога, в тому вигляді яка існує в Європі та США, в Україні, окрім окремих  некомерційних медичних закладів, не існує. В той же час, омріяна багатьма нашими громадянами медична реформа, а саме другий її етап, стартувала в квітні 2020 року… Ще до початку цієї події медичний персонал та обладнання , яке знаходилось в приміщенні «Водолікарні» було переведено  в приміщення поліклініки на вул. Франка. Що, до речі, особливого спротиву депутатів міської ради не викликало…»

Також лікар висловив свою думку і на рахунок медичної реформи.

«З 2020 року фінансування медичних закладів здійснюється у форматі «пролікований випадок». Тобто,грубо кажучи - скільки ти хворих пролікував, стільки ти отримуєш грошей) До речі, нормальна світова практика… Ці кошти директор лікарні мусить розподілити на хоча б мінімальну заробітню платню працівникам лікарні, на оплату комунальних послуг, які протягом останніх років зросли в 10 разів та на придбання медикаментів) Окрім того, залишається значний обсяг видатівк не передбачених виплатами з НСЗУ (паливо, транспорт, облслуговування і тому подібне), і цей тягар лягає або на плечі директора лікарні або на місцеву адміністрацію, коштів якої на такі витрати згідно з приійнятими постановами Кабміну не вистачатиме. В сухому залишку – ми маємо пусте приміщення на території міської лікарні, приміщення яке потребує комунальних витрат, приміщення де навіть в перспективі ніяка реабілітаційна допомога надаватись не буде, принаймні в найближчі роки.»

Наостанок медик запитав чи потрібен громаді міста такий «баласт».

«Можливо доцільно обміняти на 18 квартир, нехай навіть в форматі «smart», для працівників бюджетної галузі?», - додав Сергій Пастухов.

«Особисто мені таке господарське рішення директора міської лікарні Чернеця О.В. є зрозумілим. Досить зрозумілою є  і позиція частини депутатського корпуса. Але перед тим як ловити хайп потрібно, напевно, ознайомитись з цифрами», - додав лікар.

2ogoloshenya