На Кам'янеччині рятувальники нагадали про правила купання на Водохреща

19 січня – одне з найбільших християнських свят – Хрещення Господнє.  Святкуючи, варто пам’ятати про дотримання правил безпеки під час перебування поблизу водних об’єктів та безпосередньо занурення.

Щороку українці святкують Водохреще занурюючись в ополонку, адже вважають що в цей вечір вода має цілющі, надприродні властивості. Цьогоріч, як повідомили надзвичайники, у зв'язку із пандемією та локдауном, спеціально облаштованих місць для купання на Кам'янеччині не організовували. Саме тому рятувальники нагадують про правила безпеки під час купання у водоймах.

Щоб уникнути виникнення небезпечних подій і трагічних наслідків, слід дотримуватися наступних правил безпечної поведінки:

-Не виходьте без потреби на лід, не залишайте без нагляду дітей поблизу річки або іншої водойми.

-При виході на кригу необхідно переконатися, що вона достатньо міцна. Безпечним для однієї людини вважається лід товщиною більшою за 7 см, а для групи людей товщина льоду має сягати 15 см.

-Пам’ятайте купання в ополонці протипоказане людям з гострими та хронічними захворюваннями.

-Занурюватись у воду можна лише в спеціально відведених для цього місцях у присутності медичної та рятувальної служби.

-Безпосередньо перед зануренням в крижану воду слід розігріти тіло, зробивши розминку або зарядку.

-Не варто різко пірнати або стрибати у воду. Занурення слід здійснювати повільно та обережно.

-Перебувати у воді дозволяється не більше 10 секунд. Якщо знаходитись у холодній воді більш тривалий час, виникає переохолодження організму, можуть виникнути судоми, припинення дихання, втрата свідомості.

- Після занурення необхідно розтерти сухим рушником тіло і зігрітися гарячим чаєм.

-Категорично забороняється занурюватись у крижану воду у стані алкогольного сп’яніння! Алкоголь розширює судини і це істотно збільшує втрату тепла.

Якщо Ви стали свідком нещасного випадку негайно телефонуйте за номером «101»!

2ogoloshenya