У Кам'янці-Подільському в "чорну п'ятницю" склав присягу новий мер

В так звану  "чорну п'ятницю"  27 листопада розпочала свою роботу Кам'янець-Подільська міська рада VIII скликання. Перше пленарне засідання відбулося на Майдані Відродження. Після покладання квітів до пам'ятного знаку героям небесної сотні та героям АТО, голова Кам'янець-Подільської міської ТВК Сергій Трасіух зачитав постанову про реєстрацію міським головою Михайла Посітка та вручив йому посвідчення та символ влади – козацьку булаву.

Згодом Михайло Посітко вперше склав присягу на вірність громаді міста.

Привітали міського голову з обранням на посаду представники духовенства, батьки та однопартійці. Відзначимо, що серед учасників заходу був й представник "Соколу" Сергій Крайняк, який є фігурантом справи стосовно події 31 серпня 2015 року під Верховною Радою України. Як відомо, понад 4 роки він провів в СІЗО, а в травні 2020 року міру запобіжного заходу було змінено на домашній арешт з зобов'язанням носити електронний браслет, і як бачимо вже сьогодні йому дозволено вільно пересуватися територією України.

Сергій Крайняк продовжив спостерігати за проведення пленарного засідання і в сесійній залі. Тут   Михайло Посітко  вдруге присягнув перед громадою міста. Після цього слово мав, "слуга народу" нардеп Марчук. Його виступ став яскравим підтвердженням факту співпраці "слуг народу" та ВО "Свободи", а його слова про консолідацію сил свідчать про те, що депутати від цих політичних партій вже фактично створили ситуативну коаліцію. Та незабаром прийде час розраховуватись за підтримку на виборах.

Про це свідчить й розсадка політичних сил в сесійній залі – в одній частині депутати слуги та "свободівці" в іншій – депутати "ЄС", "Конкретних справ", "За майбутнє", та "Рідне місто".

Однак, вирішувати в цей день важливі для громади питання та впроваджувати новий суспільний договір коаліція так і не змогла. Анонсованого Михайлом Посітко призначення секретаря міськради так і не відбулося. Як нам стало відомо, перед початком засідання це питання було знято з порядку денного.

Це може свідчити, що обіцяна Марчуком єдність "слуг" та "свободівців"  знову влучила в штангу та залишається лише на словах. Варто відмітити й відсутність в сесійній залі одного із депутатів з фракції "Слуга народу", що безумовно внесло розлад в сформований союз, оскільки в такому випадку в ситуативної коаліції є лише 19 голосів з необхідних 20 для прийняття рішення. А тому, як кажуть "все тільки починається".

Що ж до засідання, то після складання депутатами присяги та отримання посвідчень народні обранці спромоглися розглянути лише 4 організаційних питання: присвоїли Михайлу Посітку ранг держслужбовця, затвердили вже згадану схему розміщення депутатів та створили дві робочі групи з підготовки регламенту та формування постійних комісій.

Відзначимо, що остання сесія міської ради попереднього скликання була ще 13 жовтня й, безумовно, за цей тривалий час вже накопичилося чимало важливих для міста питань. Зокрема, прийняття бюджету громади. Залишається надіятись що питання бюджету не стане каменем спотикання в новообраній міськраді. Та не виникне різниця між тим що обіцяв Посітко і тим що в результаті зможе виконати?

2ogoloshenya