"16 днів проти насильства": як протидіють насиллю в сім’ї у Кам’янці-Подільському

25 листопада розпочинається Міжнародна кампанія “16 днів проти насильства”.

Стартує ця акція у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок та триватиме до Дня прав людини, що відзначається 10 грудня.

Мільйони жінок в усьому світі і досі потерпають від насильства та аб'юзу, і часто ми навіть не в змозі оцінити масштаби проблеми, адже насильство над жінками нерідко є прихованим, табуйованим. 

Зокрема, за перші шість місяців 2020 року до поліції України надійшло понад 101 тисячі повідомлень про домашнє насильство. Це на 40% більше, в порівнянні з 2019 роком.

У період карантину тема домашнього насильства стала ще більш актуальною, оскільки люди виявилися дещо в закритому приміщенні і в постійному перебуванні вдома. Самі жінки часто замочують насильство, боючись осуду оточуючих та погіршення ситуації вдома.

Поліцейські та соціальні працівники Кам'янця-Подільського закликають кам'янчан, які зіштовхнулися з домашнім насильством або стали свідками такого посягання на здоров'я та життя інших, не замовчувати протиправні дії.

Як повідомляють у Кам’янець-Подільському міському відділі поліції, поліцейські щодня працюють на попередження та реагують на факти насилля.

Зокрема, з 20 листопада  в Кам'янці-Подільському розпочали роботу спеціально створені мобільні групи з протидії домашнього насильства. Поліцейські у складі таких груп під час реагування на факти домашнього насильства консультують постраждалих і проводять профілактику з кривдником.

Працюють над проблемою насилля в сім'ї і спеціалісти Центру соціальних служб. Вони розробили пам’ятку для тих, хто зіштовхнувся з проявами насильства у власній сім’ї.

Соціальні працівники переконують, що не потрібно заплющувати очі на реальні факти і вмовляти себе не звертати уваги на насильство. Якщо ви зіштовхнулися з першими (ще «легкими») проявами насильства, подумайте про власну безпеку та безпеку своїх дітей — уявіть найгірший розвиток подій і подумайте про ваші дії в таких неприємних ситуаціях:

  1. Тримайте під руками телефони поліції та відповідних служб. Важливо, щоби ці номери телефонів знали і ваші діти. Не бійтеся писати заяву в поліцію про вчинення насильства у вашій родині.
  2. Обов’язково зверніться до медичних установ, якщо ви отримали тілесні ушкодження, для засвідчення факту, а також для отримання медичної допомоги.
  3. Якщо у вас є близькі люди, яким ви довіряєте, домовтеся з ними про спільні дії у разі виникнення гострої ситуації.
  4. Іноді єдиним виходом є втеча. Проте цей крок має бути добре продуманим та підготовленим: сформуйте невеличку «валізу», в якій мають бути речі першої необхідності, а також копії та оригінали документів (паспорта, свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про право власності). Запам’ятайте адреси необхідних установ, в які ви можете звернутися. Продумайте декілька варіантів місць, де ви можете сховатися. Також копії документів можете залишити у людей, яким довіряєте.
  5. Насильник може ставати ще агресивнішим, якщо дізнається про бажання жертви припинити з ним стосунки. Будьте готові захищати свої права та права ваших дітей. Краще відразу звернутися по допомогу до кваліфікованих юристів соціальних служб чи громадських організацій, послуги яких є безкоштовними.
  6. Уявіть своє подальше життя без кривдника та шукайте в цьому позитивні моменти. А психологічну підтримку нададуть спеціалісти центру соціальних служб.

   

 

2ogoloshenya