Warning: Division by zero in /sata2/home/users/vkkp/www/www.vk-kp.info/libraries/mavik/thumb/resizetype/abstract.php on line 39

У кар’єрі на Кам’янеччині знайшли кістку мамонта

Незвичну знахідку виявили учасники акції «Прибери в горах» у глиняному кар’єрі в селі Привороття Друге, що на Кам’янеччині.

«Знахідки кісток мамонтів у наших краях не рідкість, і всі вони відносяться до відслонень другої надзаплавної тераси»,- розповідає викладач природничого факультету К-ПНУ Ігор Касіяник.

Фрагмент лопатки, що виглядав із шару глини, викладач разом із студентами виявили ще раніше однак взяти її не змогли через небезпеку обвалу. Після літніх дощів відбувся зсув глини, отож кістку вдалося витягнути учасникам екоакції.

фото: Подолянин

«Швидше за все, тут міг бути повний кістяк мамонта, але в процесі видобутку глини його поламали, якраз ту частину, де був череп і бивні. Оскільки бивні мають велику цінність, їх, як правило, зразу забирають. Інші кістки мають пористу структуру, вони дуже крихкі, і на «сірих» аукціонах продаються за безцінь. Але вони мають цінність для науки», – зауважив Ігор Касіяник.

За його словами, знахідки кісток мамонтів у цих краях – не рідкість, і всі вони відносяться до відслонень другої надзаплавної тераси. 50-70 ти­сяч років тому, на початку другого зледеніння, мамонти на цій території водилися «в асортименті», і древні люди активно на них полювали. А доволі легкі кістки й теплі шкури використовували для будівництва житла.

«Багато кісток мамонтів вимиваються з відслонень вздовж Дністра – в межах Луки-Врубловецької, Бакоти, Гораївки, Сокола. Дайвери розповідають, що там на дні річки є багато кісток», - додає Ігор Касіяник.

 

Джерело: Подолянин

2ogoloshenya