Апеляційний суд звільнив від покарання екс-керівника комунального підприємства на Кам'янеччині

Апеляційний суд звільнив від кримінальної відповідальності екс-керівника комунального підприємства, що підробив документи для відновлення водопостачання селища.

У березні 2017 року директор комунального підприємства «Добробут», смт Стара Ушиця, вніс до акту закупівлі неправдиві відомості про те, що місцевий житель, який офіційно не займається підприємницькою діяльністю, продав комунальному підприємству засувки в кількості 9 штук, на загальну суму 6000 грн, з них 1000 грн. ПДВ, підписав та завірив мастичною печаткою КП «Добробут», надавши йому статусу офіційного документа.

Далі склав і видав з підписом і печаткою касовий ордер, за яким з каси підприємства отримав 5 000 грн – і відзвітував бухгалтерії, що витратив їх на покупку засувок.

Кам`янець-Подільського міськрайонний суд, що розглядав справу за обвинуваченням в.о. директора комунального підприємства у службовому підробленні, визнав його винним в інкримінованому злочині та призначив покарання у виді обмеження волі строком на 2 роки, з позбавленням права займати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій строком на 3 роки. Проте звільнив від відбування основного покарання на 2 іспитових роки.

Вирок оскаржила захисниця обвинуваченого, просила його скасувати, а провадження закрити.  Вона стверджувала, що прямого умислу на виготовлення завідомо неправдивих документів в обвинуваченого не було.

На її думку, місцевий суд не взяв до уваги факт, що засувки на водонапірній башті справді вийшли зі строю, а на балансі підприємства таких не було, тому її підзахисний купив необхідні деталі. Вважає, що суд не встановив, на які саме правовідносини спричинена негативна дія закупівлею 9 засувок, цивільного позову потерпілого в справі немає, а сама закупівля була необхідна для відновлення водопостачання в смт. Стара Ушиця, тому висновки у вироку суду першої інстанції не відповідають фактичним обставинам.

Сам обвинувачений, попри невизнання вини, пояснив, що через технічні несправності на водонапірній башті у березні 2017 року селище залишилося без води. Коштів на покупку нових засувок не було, тому він прийняв рішення купити бувші у використанні. Чоловік, який зголосився їх продати, відмовився робити це офіційно. Відтак знайшов того, хто оформив покупку на себе, щоб відзвітуватися про придбані матеріальні засоби.

«Оскільки з моменту вчинення (обвинуваченим) кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, минуло 3 роки, і він клопочеться про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, колегія суддів приходить до висновку про можливість звільнення останнього від кримінальної відповідальності із закриттям провадження у справі», – йдеться в ухвалі Хмельницького апеляційного суду.

2ogoloshenya